'Akıntıya tutulma yaşama tutun'

İTÜ'nün, her yıl artan boğulma vakaları ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, boğulanların büyük çoğunluğu 'çeken akıntı' sonucu hayatını kaybediyor.

İstanbul'da her yaz artan boğulma vakalarıyla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerince ilk kez yapılan araştırma, boğulanların büyük çoğunluğunun 'çeken akıntı' sonucu hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Serdar Beji ve Doç. Dr. Barış Barlas'ın yaptığı araştırma kapsamında 2007-2012 yılları arasında İstanbul'da sıkça denize girilen bölgelerde kayıtlara geçen 289 boğulma olayı tek tek incelendi. Boğulmanın yaşandığı sahillerdeki akıntı ve dalga yapısı analiz edildi. Araştırmada, boğulan kişilerden 195'inin, 'çeken akıntı' nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi.

KAMPANYAYA DÖNÜŞTÜ

İTÜ,araştırma sonuçlarını paylaştığı İstanbul Valiliği ve İstanbul Jandarma Komutanlığı ile birlikte, halkı bilinçlendirmek ve boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla 'Akıntıya tutulma, yaşama tutun' sloganıyla bir kampanya başlattı.

Yapılan araştırma 6 Mayıs'ta, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katılımıyla İTÜ'de yapılacak bir çalıştayla kamuoyuna sunulacak. Kampanya kapsamında, okullarda gösterilmek üzere oyuncu Çağla Kubat'ın rol aldığı 20 dakikalık bir kısa film ve üç adet kamu spotu çekildi. Ayrıca riskli bulunan plajlara ikaz levhaları yerleştirilip, hafta sonları vatandaşlara uyarı amaçlı el broşürleri dağıtılacak. Kısa filmde rol alan Çağla Kubat, "İnsanlar denizden korkmasın, ama tehlikelere karşı daha dikkatli olsunlar istedim" dedi.

 "ÇEKEN AKINTI DİBE DEĞİL AÇIĞA ÇEKER"

Prof. Dr. Serdar Beji, çeken akıntıların sahil şeridine dik doğrultuda, sığ sudan derin suya hareket eden kuvvetli akıntılar olduğunu belirterek, "Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine bu akıntılar insanı dibe çekmez, açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları akıntıya kapılan insanların panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalayıp yorgun düşmesi sonucunda oluyor. Oysa akıntıdan kurtulmak için, sahile doğru değil önce kıyıya paralel biçimde 30 metre sağa veya sola yüzerek akıntıdan kurtulup, daha sonra sahile doğru yönelmeleri gerekiyor" dedi.

Editör: TE Bilişim