Akdeniz'deki göçmen facialarını önlemek için AB'den öneri: O gemileri batıralım

Birleşmiş Milletler (BM), Libya açıklarında pazar günü batan ve içinde yüzlerce göçmenin bulunduğu teknede ölenlerin sayısını açıkladı.

Öte yandan, teknenin kaptanı ve yardımcısının da yakalandığı belirtildi. Ayrıca AB içişleri ve dışişleri bakanlarının üzerinde anlaşmaya vardığı eylem planınında önemli maddeler yer alıyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni kaçakçı teknelerinin batırılması...

AFP'nin haberine göre; BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Carlotta Sami, İtalya'da faciadan kurtulanlarla yaptığı görüşmelerin ardından "800 kişinin öldüğünü söyleyebiliriz" dedi. BM ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri, kurtulan 27 kişinin çoğuyla görüştüklerini belirtti. UNHCR Sözcüsü Sami, "Teknede aralarında yaşları 10-12 olan çocukların da bulunduğu 800'den fazla kişi vardı. Suriyeliler, yaklaşık 150 Eritreli, Somalililer vardı... Trablus'tan cumartesi günü sabah 08:00 civarında ayrılmışlardı" diye konuştu. Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen Afrikalı göçmenleri taşıyan tekneler, genel olarak bu güzergâhları izliyor.

O gemileri batıralım

KAPTAN TUNUSLU, YARDIMCISI SURİYELİ

Diğer yandan batan teknenin kaptanı ve teknede görevli bir kişinin 'insan kaçaklığı yaptıkları' şüphesiyle gözaltına alındıklarını duyurdu. Gözaltına alınanlar, tekneden kurtarılan ve Sicilya'ya varan 27 kişi arasındaydı. Yetkililer, kaçak göçmenleri taşıyan kaptanın Tunuslu, yardımcısının da Suriyeli olduğunu belirtti. 1 MİLYON GÖÇMEN LİBYA'DA 'Save The Children' isimli yardım örgütünün sözcüsü Sarah Tyler önceki gün İtalya’nın Lampedusa Adası yakınlarında yaşanan facia için “Bu trajedi engellenebilirdi. Neredeyse Titanik kadar insan öldü, Costa Concordia’nın 31 misli fazla” dedi. Bir başka Titanik benzetmesi de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan geldi. BM Genel Sekreteri, geçen yıl Akdeniz’de ölenlerin Titanik’te ölenlerin sayısını ikiye katladığı söyledi 1912’de yaşanan Titanik faciasında 1500’den fazla insan ölmüştü. Palermo Savcısı Maurizio Scalia ise en az 1 milyon civarında göçmenin Libya’dan İtalya’ya gelmek üzere hazır beklediğini öne sürdü.

RENZİ’DEN FLAŞ AÇIKLAMA: SREBRENİTSA’YA GÖZ YUMDUK AMA…

İŞTE 10 MADDELİK O PLAN

Avrupa Birliği (AB) liderleri yasa dışı göç sorununu ve Akdeniz’de meydana gelen mülteci ölümlerini ele almak üzere perşembe günü olağanüstü nitelikli bir zirvede bir araya gelme kararı alırken, dışişleri ve içişleri bakanları 10 maddelik bir eylem planı üzerinde anlaştı.

Planın unsurları şunlar:

-- Akdeniz’de yürütülen Triton ve Poseidon operasyonlarının mali kaynakları artırılarak, operasyon alanı büyütülecek.

-- Kaçakçıların yakalanması ve kullandıkları gemilerin batırılması için sistematik çaba harcanacak.

-- Tüm göçmenlerin parmak izleri alınacak. İtalya ve Yunanistan’a sığınma başvurularını ele almak üzere özel ekipler gönderecek.

-- Acil yerleştirme mekanizmaları devreye sokulacak. Mültecilerin gönüllülük temelinde farklı AB ülkelerine yerleştirilmesine yönelik proje başlatılacak. Yasa dışı göçmenlerin çabuk şekilde geri gönderilmelerini sağlayacak yeni bir program hayata geçirilecek.

-- Libya’yı çevreleyen ülkelerle, özellikle Nijer’le angajman artırılacak. Komisyon tarafından gündeme getirilen öneriler perşembe günü AB liderlerinin onayına sunulacak. AB, gemi batırma yöntemini Somali açıklarında altı yılı aşkın süredir yürüttüğü Atalanta Operasyonu bağlamında korsanlara karşı uyguluyor.

21 YILDA 30 BİNİ AŞKIN İNSAN ÖLDÜ

Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken, hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı da tablonun vahametini ortaya koyuyor.

-- İçsavaşlar ve terörle daha da istikrarsızlaşan Ortadoğu ve Afrika’dan kaçmak isteyen göçmenlerin sayısı arttıkça can kayıpları da artıyor.

-- 1993-2014 yılları arasında Akdeniz’de hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 30 binden fazla.

-- 2007-2010 arasındaki üç yıllık dönemde 8 bini aşan göçmen ölümleri, 2011’den 2014 sonuna kadar en yüksek rakama ulaştı. 3 yılda 10 binden fazla insan Avrupa’ya ulaşmak isterken Akdeniz’de can verdi.

Editör: TE Bilişim