Akdeniz'de hampetrol tankeri rekabeti başladı

Aframax tip hampetrol tankeri sahipleri olan armatörlük firmaları, Akdeniz pazarında yük partilerinin VLCC olarak adlandırılan 150.000 dwt ve üzeri tonajdaki tankerlerle çekilmeye başlanmasından son derece rahatsızlık duymaya başladılar.

Sadece armatörlük firmaları değil, çok yüksek sayıda inşaatları tamamlanarak teslim edilmeye başlanan aframax tankerler için de aynı tehlike bulunmakta.

Çin ve Hindistan rafinerileri Avrupa rafinerilerinin kapasitelerinin düşük kalması nedeniyle Ceyhan'dan daha yüksek oranlarda hampetrol çekmekteler. Bu durumda Akdeniz'de Ceyhan Terminali ile İtalya rafinerilerine yönelik taşımalarda azalma görülürken, uzun seyirler sayılan Çin ve Hindistan rafinerileri için kiracılar aframax (80.000- 120.000 dwt) yerine VLCC (160.000- 319.919 dwt) ve üzerinde büyük tankerleri tercih ediyorlar.

Uzun seferlerde VLCC tankerlerin navlun maliyetleri daha ekonomik oluyor. Asyalı gemi kiracıları, Ceyhan Terminali'nin küçük tonajlı gemiler yüzünden çok yoğun hale geldiğini ve gemi beklemelerinin artmasına neden olduğunu belirterek VLCC tankerler sayesinde hem daha yüksek hacimde yükün bir seferde taşındığını hem de Ceyhan'ın daha az meşgul edildiğini ifade ediyorlar.

Akdeniz'de ihtiyaç fazlası hampetrol tankeri bulunduğu, ancak pazarın bunları kaldırmasının imkânsızlığı hatırlatılarak toplam 836 aframax tankerin yüzde 11'inin Akdeniz'de olmasının dengelenmesi gerektiğine işaret ediliyor. Tonaj fazlalığı nedeniyle aframax tankerlerin Akdeniz için günlük sefer navlunları 5.000-9.000 dolar arasında değişmekte.

Editör: TE Bilişim