Akdeniz Liman Devleti Kontrolü Memorandumu (Akdeniz MoU) 14. Komite Toplantısı 09 Ekim 2012 tarihinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ tarafından yapılan açılış konuşması ile Kaya Termal Otel İzmir’de başlamış olup, söz konusu toplantı 11 Ekim 2012 tarihinde sona erecektir.

Bahse konu Akdeniz MoU Komite Toplantıları, 11 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan “Akdeniz Bölgesinde Liman Devleti Kontrolü Konusunda Varılan Anlaşma” gereği her yıl düzenlenmektedir.
 
 

Akdeniz Liman Devleti Kontrolü Memorandumu kapsamında İzmir Liman Başkanlığımız sorumluluk ve yetki alanında yapılan yoğun denetimler ve İzmir Limanının yüksek deniz ticareti potansiyeli ile beraber, İzmir’in tarihi güzellikleri ve bulunduğu coğrafya da göz önüne alınarak, anılan toplantıya İzmir’de ev sahipliği yapılması hususunda Bakanlığımızca karar verilmiştir.

Anılan Toplantıya, Akdeniz MoU Sekreteryası, Bilgi İşlem Merkezi ve üye ülke temsilcileri ile birlikte Uluslararası Denizcilik Kuruluşlarının temsilcileri katılmaktadır.

Türkiye’nin taraf olduğu Akdeniz ve Karadeniz Liman Devleti Kontrolü Memorandumları çerçevesinde, Ülkemiz limanlarına gelen yabancı bayraklı gemilerin seyir, can, mal ve çevre emniyeti standartlarına uygunluğu denetlenmekte olup, uygun bulunmayan standart altı
gemilere, uygunsuzluğunu gidermesi için İdari ve teknik yaptırımlar uygulanmaktadır.
 
 
Söz konusu toplantıda; Memorandumun idari ve teknik altyapı konuları, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) kuralları çerçevesindeki gemi denetimlerine ilişkin teknik konular, gemilerin denetlenmesine ilişkin bölgesel işbirliğinin arttırılması, Memorandum çerçevesinde
yapılan Liman Devleti Kontrolleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi, ilgili uluslararası dış kuruluşlardan gelen taleplerin incelenmesi ve Akdeniz Bölgesinde REMPEC tarafından uygulanan SAFEMED I ve II projeleri ile ilgili konular görüşülecek olup, ülkelerin yıllık çalışma raporları da değerlendirilerek sürekli gelişen bir Akdeniz MoU için ilgili teknik çalışmalar yapılmaktadır.
 
 

Kurucu üyesi bulunduğumuz Akdeniz Liman Devleti Kontrolü Memorandumu kapsamında, Akdeniz Bölgesinde yapılan denetimler neticesinde, denizlerde kirliliğin önlenmesi ve denizde seyir, can ve mal emniyetinin üst düzeyde korunması bakımından önemli bir katkı sağlanmakta olup, dünyadaki diğer Memorandumlara da öncülük edilmektedir.

Eğitimli dinamik bir denetim personeline sahip olmamız, yılda ülkemiz limanlarında (taraf olduğumuz Akdeniz ve Karadeniz MoU kapsamında) 2000’e yakın denetim yapmamız, Ülkemizin en büyük kurucu üye ülke olarak lider ülke pozisyonunda bulunması ve ayrıca diğer ülkeler tarafından da örnek alınmamız gurur vericidir.
 
 
 
Editör: TE Bilişim