Akdenizli işadamları, turizmde dünya markası yaratmak için bir araya geldi. ASCAME Başkanı Murat Yalçıntaş, Akdenizli işadamlarının bölgeyi geliştirmek zorunda olduğunu belirtti.

Akdeniz ülkelerinin işadamları, dünya turizminden yüzde 30 pay alan Akdeniz havzasını 'küresel marka' haline getirmek için ortak çalışma kararı aldı. İspanya'nın Malaga kentinde düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu 'Meditour 2010' toplantısında bir araya gelen 17 Akdeniz ülkesinden 607 işadamı, kültür, doğa, yat, gastronomi ve sağlık turizmi olmak başta olmak üzere birçok alanda işbirliği imkanlarını masaya yatırdı. Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Akdenizli işadamlarının bölgedeki kültür zenginliği yeni baştan ele alıp geliştirmek zorunda olduğunu vurgulayarak "Eğer 100 yıl sonraki kültür turizmi, hala antik çağlardan kalan eserlerden oluşursa, yani bugünden geleceğe yeni değerler aktaramazsak, o zaman kültür turizmi eksik kalacaktır. Biz Akdenizliler, çok büyük bir kültürel mirasa sahibiz. Bu mirası koruyacak adımlar atmak ve bunu bölgemiz turizm sektörü için bir avantaja çevirmek bizlerin elinde. Bu konudaki çabalarımız sadece kültür turizmi alanında değil, aynı zamanda turizmin tüm diğer alt dallarında meyve verecektir" dedi.

Picasso'nun kentinde toplandılar
Dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso'nun doğduğu kent olan Akdeniz kıyısındaki Malaga'da düzenlenen forumun sloganı '1 Deniz, 1001 Destinasyon' olarak belirlendi. İki gün sürecek forum boyunca firmalar arası ikili görüşmelerle yeni işbirliklerinin temelleri atılırken, düzenlenen panellerle de turizm sektörüne damgasını vuracak yeni trendler ve turizmde bir Akdeniz markası yaratmak yolunda bölge olarak atılması gereken adımlar ele alınacak.
Forumun açılışında konuşan ASCAME Başkanı Murat Yalçıntaş, Picasso'nun "Çalışmak beni dinlendiriyor, beni yoran hiçbir şey yapmamaktır" sözlerini anımsatarak Malaga'nın bu ruhunun sadece sanatçılara değil, tüm Akdeniz iş dünyasına da örnek olması gerektiğini söyledi. Akdeniz'de sağlık ve gastronomi turizmden kongre turizmine, doğa turizminden golf turizmine, kültürel turizmden, kruvaziyer turizmine kadar turizmin çok farklı dalları bulunduğuna işaret eden Yalçıntaş, "Bu alt dalların her birini bizler ayrı birer sektör olarak nitelendiriyor ve üzerlerinde itinayla çalışılması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Özellikle bölgedeki kruvaziyer turizmine de dikkat çeken Dr. Yalçıntaş, Akdeniz'in, kruvaziyer gemi inşasında da başı çektiğini söyledi. Yalçıntaş, "Bizler mevcut kruvaziyer alt yapımızı kullanarak kültürlerarası diyaloğa hizmet edecek, bölgemizin kültürel mirasının keşfedilmesini sağlayacak projeler geliştirmeliyiz" diye konuştu.

Turistin üçte biri Akdeniz'e geliyor
Dünyanın başka hiçbir bölgesinde Akdeniz kıyılarında ve adalarındaki kadar çok devlet ve medeniyet kurulmadığına dikkati çeken Yalçıntaş, "Öyle ki, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan 890 kültürel ve doğal varlığın 223'ü ASCAME ülkelerinde bulunuyor. Bu, Akdenizliler olarak bizim sahip olduğumuz zengin mirasın en somut göstergesidir" diye konuştu. Akdeniz tarihini destan olarak nitelendiren Yalçıntaş, gidilen her Akdeniz ülkesinde, bu kültür ve medeniyetin izlerine rastlanabildiğini söyledi. Yalçıntaş şöyle konuştu: "Burada El- Hamra Sarayı'na gittiğimizde İslamiyet'in izlerini, İstanbul'da Ayasofya'yı ziyaret ettiğimizde Hıristiyanlığın izlerini görebiliyoruz. Bugün bizlere düşen görev bu mirasları en iyi şekilde korumak ve yarınlara taşımaktır."
Malaga Ticaret Odası ve ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez Casero da turizmde sürdürülebilirlik için tüm ülkelerin çevreye karşı duyarlı davranmak zorunda olduklarının altını çizdi. Casero, dünyadaki 1 milyar turistin üçte birinin Akdeniz'e geldiğini, dolayısıyla Akdeniz'in turizme liderlik ettiğini vurguladı.

Akdeniz'de 75 milyon kişi turizmde çalışıyor
Kıyısında 17 ülkeyi barındıran Akdeniz çanağında 150 milyondan fazla insan yaşıyor.
Sahil şeridi uzunluğu 45 bin kilometreyi bulan Akdeniz'de yalnızca ada sahillerinin uzunluğu 19 bin kilometre.
Dünya deniz ticareti ve turizminin yüzde 30'unu gerçekleştiren Akdeniz Bölgesi'ne, her yıl dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 350 milyon turist geliyor.
Dünya çapında her üç kişiden biri tatilini Akdeniz'de geçirirken, bölgede turizm sektöründe çalışanların sayısı 75 milyona ulaşıyor.
450'den fazla liman ve terminalin bulunduğu bölgede harcanan her 3 dolardan biri Akdeniz ülkelerinin kasasına giriyor.

Editör: TE Bilişim