Akdeniz Cebelitarık'tan Başlayıp Bakü'de Bitmeli

Deniz Taşımacılık Enstitüsü’nün düzenlediği “Akdeniz’de petrol ve gaz taşımaları-karşı karşıya gelecek mi, yoksa işbirliği yapmak mı?” konulu sempozyumun ikinci gününde Hukuksal Ve kurumsal konular başlığında Bernard DREYER başkanlığında konuşmacılar söz aldı.

Ankara Üniversitesi Deniz Ticaret Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan KARAN ile Euromed-Marsilya Deniz Ticaret Hukuku Profesörü Prof. Laurent FEDİDaha sonra Michel ANTAPASSİS (Hukukçu, Pire )Armatör ve yükleyicilerin sorunları ile ilgili bilgiler verdi.

İstanbul Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer ILGIN’ın Türk Boğazlarında Sorumluluk başlığında boğazların tarihi ile ilgili sunumu oldukça ilgi gördü. Oturumun ikinci bölümünde söz alan Bernard A.M. DREYER ( Gemi brokeri ve uluslar arası ulaştırma ve ticaret danışmanı) Petrol ve Gaz Rotalarının Uzun Vadeli Güvenceye Alınması İçin Politik İşbirliği İhtiyacı Konusunda oldukça canlı ve politik bir konuşma yaparak özellikle Gazprom ile ilgili endişelere ve işbirliği konusuna vurgu yaptı.

Prof.Bernard FRANCOU Kapanış konuşmasında şu görüşlere yer verdi. “Güneyli kuzeyli olalım birlikte var olabiliriz ne kadar farklılıklarımız olsada. Ama birlikte durabiliriz. Neler yapılabilir hangi eylemlerde bulunulabilir. Belki de bütün karar vericilerin aynı kararı vermesini beklemeden önce belki bu çok uzun sürebilir teknik anlamda partnerlik yapabiliriz. Veri tabanlarından bahsettik az önce hukuki sorunların zorlu durumlarından bahsettik, bilgilerin paylaşımı çekindiğimiz şeylerin expertizlerin paylaşımı, bunu Akdeniz bölgesi için yapabiliriz. Bu teknik partnerlik belli bir anlamda konsensüs oluşturacaktır.

Bunun sayesinde Akdeniz’in özel bir topluluk olduğunu ve özel işlemler hak ettiğini kabul ettirebiliriz. Karadeniz’e gelecek olursak Karadeniz içinde aynı şeyler geçerli. Aynı sürecin içerisinde yer alıyoruz ve hepimiz özeliz. Bu nedenle Akdeniz’i Karadeniz’den ayıramayız. Eğer bugün İstanbul’daysak iki denizin arasında bulunuyoruz ve sorunlarımızın benzer olduğunu anladık.

İkincisi Avrupa‘nın bilinçlenmesini sağlamak gerekir. Her zaman Avrupa birliğinin yönetmeliklerinde Akdeniz sorunları yer almıyor. Eğer işbirliği yapılırsa A.B. nin yönünü bu tarafa yöneltebiliriz. Bunu sadece devletler değil tüm aktörlerin katılımı ile olabilir sigortacılar armatörler işletmeciler, komisyoncular vs.. Bu tesbitten sonra küçük bir hayal kurabiliriz tüm Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerin hatta Ortadoğu’nun bir arada çalışması gerektiğini görüyoruz. Benim ütopyam şudur neden Akdeniz Cebelitarık’ta başlayıp Bakü’de bitmesin.” 

IMTM Enstitü Başkanı Christian SCAPEL in kapanış konuşmasından sonra katılımcılar VTS Merkezini ziyaret ettiler. VTS merkezinde yetkililerden bilgi alan katılımcılar seminer programını tamamladılar.

Ankara Üniversitesi Deniz Ticaret Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Karan

Marsilya Deniz Ticaret Hukuku Profesörü Prof. Laurent Fedi Terminal Operatörlerinin Mali sorumlulukları konusunda bilgi verdi.

Doc Dr Sezer Ilgın Konuşmasında Türk Boğazlarının ticari tarihcesini anlattı.

 

Bernard DREYER  Gazprom ile ilgili endişelerini sen benim sakalımdan tutarsan bende senin sakalından tutarım diye örnekleyerek anlattı. Bizim gazpromun gazına ihtiyacımız varsa onunda finasmanı için bizim paramıza ihtiyacı var dedi.

Editör: TE Bilişim