Yunanistan, ekonomik krizden çıkmak için umudunu doğal gaza bağladı.
 
Yunanistan, doğal gaz ve petrol yataklarını belirlemek için Ege Denizi ile Akdeniz’in kesiştiği bölgeye bir sismik araştırma gemisi yönlendirdi.
 
Büyük umutlarla Patras limanından denize uğurlanan Norveç sismik araştırma gemisi için düzenlenen törene, çevre bakanı dahil üst düzey yetkililer katıldı.
 
erkek ses(ilk konuşan): Bu ülkenin içinde bulunduğu durum gözönüne alındığında önemli bir olay. Yunanistan, bu gemiyle dünyaya hala plan yapabildiğini, organize olabildiğini gösteriyor.
 
Gemi üç ay bölgede arama tarama faaliyeti yürütecek. Sismik araştırma gemisinin bölgedeki katmanlar ile kayaların özelliklerini tespit etmesi, ardından da sondaj için en iyi yeri belirlemesi planlanıyor.
 
225 bin kilometrelik alandan gelecek veriler ışığında, Yunanistan’ın petrol ve doğal gaz için uluslararası şirketlere bir ihale açması gündeme gelebilecek. Araştırmalar olumlu sonuç verirse, Atina, sondajlara 2014 yılının ilk yarısında başlamayı planlıyor. Norveç sismik araştırma gemisi Nordic Explorer’ın, incelemelerini İyon Denizi ve Girit adasının güneyinde yoğunlaştıracak. İnceleme için Yunan hükümetinden para almayacak. Ancak petrol veya doğalgaza rastlaması halinde, masraflarını, petrol şirketlerine verileri satarak karşılayacak.
 
Yunanistan geçen yıl Girit açıklarında, Avrupa kıtasının 6 yıllık doğal gaz ihtilyacını karşılayabilecek doğal gaz rezervi bulunabileceğini açıklamıştı.
 
Doğalgaz ve petrol aramalarının yoğunlaştığı Doğu Akdeniz’de, İsrail, Rum Kesimi ve Lübnan yataklar bulduklarını duyurmuştu.



Editör: TE Bilişim