Akaryakıtta kükürt oranı azaltılacak

Çevre ve Orman Bakanlığının, Bazı Akaryakıt Türlerindeki Kükürt Oranının Azaltılmasına İlişkin Yönetmeliği yürürlüğe konuldu.

Yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik, insan ve çevreyi zararlı etkilerden korumak için bazı akaryakıt türlerinin yakılması sonucunda oluşan kükürtdioksit emisyonlarının azaltılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Yönetmelik, Türkiye topraklarında, deniz yetki alanlarında veya belirlenen kirlilik kontrol alanlarında bazı akaryakıt türlerinin kükürt içeriğinin sınırlandırılması, kükürtdioksit emisyonlarının azaltılması ve bazı akaryakıt türlerinin denetimini, numune alınmasını ve raporlanmasını kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, ülke sınırları içerisinde 1 Ocak 2012'den itibaren kükürt içeriği kütlece yüzde 1'i geçen fuel oil türleri kullanılamayacak. Bazı yakma tesisleri bu kapsam dışında tutulacak. Kükürt içeriği kütlece yüzde 0.1'i geçen ''orta damıtık ürün'' kullanılamayacak.

Türkiye deniz yetki alanları ve kirlilik kontrol alanları içinde yer alan emisyon kontrol alanlarında kükürt içeriği kütlece yüzde 1.5'i geçen denizcilik yakıtları kullanılmaması için gerekli tüm tedbirler alınacak. Bu hüküm, seferine Türkiye Cumhuriyeti deniz yetki alanları dışında başlamış gemileri de içerecek şekilde bayrağına bakılmaksızın her gemiye uygulanacak. Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından tanımlanan tüm Türk bayraklı gemiler kükürt içeriği kütlece yüzde 1.5'i geçen denizcilik yakıtı kullanamayacak.

Düzenli sefer yapan tüm yolcu gemileri Türkiye deniz yetki alanları ve belirlenen kirlilik kontrol alanlarında seyrederken kükürt içeriği kütlece 1.5'i geçen denizcilik yakıtını kullanamayacak, bu hüküm bayrağına bakılmaksızın her gemi için geçerli olacak. Bu hüküm, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik tarihinden sonra uygulanacak.

Türkiye limanlarına giriş şartı olarak bayrağına bakılmaksızın tüm gemiler, yakıt değişim operasyonlarını da içeren gemi jurnal kayıtlarını düzenli ve doğru olarak tutmak zorunda olacak. Uluslararası deniz hukuku boyunca diğer gemilere yönelik ilave yaptırımlar da uygulanabilecek.

İç su araçları, rıhtımdaki gemilerin kükürt miktarı kütlece yüzde 0.1'i aşan denizcilik yakıtlarını kullanmaması için gerekli tüm tedbirler alınacak. Denizcilik yakıtlarına yönelik kütlece kükürt içeriği sınırlamasına uyulup uyulmadığını belirlemek için denizcilik yakıtlarından numune alınacak. Bu iki hüküm de Türkiye'nin AB'ye üyelik tarihinden sonra uygulanacak.

 

Editör: TE Bilişim