Barbaros Denizciler Derneğinin Geleneksel İftarı  

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 7.si gerçekleştirilen Geleneksel BADER iftarı, AK Parti İzmir Millet Vekili İlhan İşbilen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Tuzla valisi Mümin Heybet, HEAŞ Genel Müdürü Hasan Naiboğlu, YTÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr Bahri Şahin, İTÜ Gemi İnşaa ve Deniz Bilimleri dekanı Prof.Dr Ahmet Ergin, Gemi Mühendisler Odası Başkanı Osman Kolay, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zorlu sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve çok sayıda sektör temsilcisinin katılımı ile gerçekleşti.

Barbaros Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dülgar, Ramazan ayının herkese hayırlar getirmesi temennisinde bulundu iftarın gerçekleştirilmesinde derneğe destek olan sponsorlara ve katılımcılara teşekkür etti.

Dülgar'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Limak Port Genel Müdürü Cem Aysel de BADER iftarına sponsor olmaktan ve sektör üyeleri ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde mevcut deniz taşımacılığı ve limancılık hizmetlerinin artırılması gerektiğini belirten Aysel, Limak Port olarak bu hedefler doğrultusunda yatırımlar yaparak sektöre katkı sağladıklarını ifade etti.Sektörde yetişmiş eleman arzına cevap verebilmek adına eğitim seminerleri ve programlar düzenleyerek sektöre katkı sağlayan Bader'e bu çalışmalarından dolayı teşekkür eden Aysel, bu çalışmaların devam etmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasının ardından Aysel'e, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka tarafından BADER adına hediye takdim edildi.

Son olarak kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, denizcilik sektörünün güçlü olabilmesi için sektörde hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının da güçlü olması gerektiğini belirterek, BADER'in yaptığı eğitim programları, seminerler, programlar ile sektöre katkı sağladığını ifade etti ve dernek başkanı, yöneticileri ve çalışanlarını bu başarılı çalışmalarından ötürü tebrik etti.

Sektöre desteğimiz devam edecek

Sektörün, 2008 yılından bu yana küresel ekonomik dengelerin de etkisiyle çok ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Aka, bu zor günlerde idare olarak sektörün var olma gayretlerine her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Ekonomik krizin etkilerine rağmen Türk denizciliğinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi aktaran Aka, şöyle konuştu;

10 yıl öncesine kıyasla; deniz ticaret filomuz 14 milyon dwt'dan 30 milyon dwt'a çıktı. 37 tersanemiz vardı, bugün 71 tersanemiz var. 550 bin dwt kaba üretim kapasitemiz vardı bugün 3.5 milyon tonu aştık. 170 bin gemi adımımız vardı, 9 fakültemiz var, 50 lise, 50'nin üzerinde de dershane niteliğinde deniz eğitim kurumuna sahibiz. Devlet olarak denizcilik sektörüne maddi anlamda katkı sağlamaya, destek olmaya imkanlar dahilinde devam ediyoruz ,edeceğiz.

ÖTV'siz yakıt ile ciddi bir katkı sağlanmıştır.

Sektörde devrim niteliğinde bir hizmet olarak sunulan ÖTV'siz yakıt ile çok ciddi bir katkı sağlandığını ifade eden Aka, "Bugüne kadar 2.9 milyon ton ÖTV'siz olarak tüketilmiştir. Bunun maddi olarak karşılığı 3.2 milyar TL'dir" dedi.

Krizden en çok etkilenen gemi inşa sanayine sağlanan desteklere de değinen Aka, "Kredi garanti fonu ile yarım kalan gemi projelerinin tamamlanması için destek sağlanmıştır. Bu çalışma ile 19 gemi inşası tamamlanmıştır. Hazineye ödenen tersane kiralarının sıfırlanması ile tersanelerimize son derece önemli bir destek verilmiştir. Gemi inşa yatırımları 5. bölge yatırımları kapsamına alınarak çeşitli muafiyetler ve vergi avantajları sağlanarak gemi inşaa sanayi cazip hale getirilmeye çalışılmıştır"  şeklinde konuştu.

Sektöre katkı sağlamak adına idare tarafından yapılan yasal düzenlemeler hakkında da bilgiler aktaran Aka,  sektörü bir araya getiren ve iftarı organize eden Barbaros Denizciler Derneği'ne teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Editör: TE Bilişim