AK Parti’nin aylardır merakla beklenen Cumhurbaşkanı adayı açıklandı AK Parti'nin Köşk adayını Mehmet Ali Şahin açıkladı. Şahin cumhurbaşkanı adaylarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu duyurdu. Erdoğan bir süre önce gazetecilerin sorusuna, "Bir bakarsınız ters köşe yapmış olabiliriz" cevabını vermişti.

Yaklaşık 4 bin AK Partili'nin katıldığı toplantıda Erdoğan’ın yapacağı konuşma bekleniyor.

Başbakan Erdoğan büyük tezahürat eşliğinde salona girdi.

Eşi Emine Erdoğan ile el ele sahneye çıkan Başbakan, salonu selamladı. Başbakan'ın sahneden inmesinin ardından salondakiler Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

İstiklal Marşı'nın ardından AK Parti'nin seçim şarkılarından "Zor da olsa dönmem geri senin yolundan" adlı parça Başbakan Erdoğan'ın görüntüleri eşliğinde sinevizyondan gösterildi. Bu sırada duygusal anlar yaşandı. Başbakan'ın eşi Emine Hanım'ın gözyaşlarını tutamadı, Erdoğan'ın da gözlerinin dolduğu görüldü.

AÇIKLAMAYI ŞAHİN YAPTI

AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu, Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin cumhurbaşkanı adayını açıklamak üzere kürsüye çıktı.

İşte Şahin'in açıklamasından satır başları:

Sayın Genel Başkanım, Başbakanım, teşkilatımızın çok değerli mensupları, saygı değer hanım efendiler bey efendiler, bu anlamlı günde saatte, sizleri en içten duygularla, sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını ceanabı haktan niyaz ediyorum. hatırlayacaksınız 2007 yılında 10’ncu cumhurbaşkanın görev süresi dolmuştu. TBMM 11’nci cumhurbaşkanını seçecekti. Biz AK Parti olarak anayasaya yasalara ve meclis iç tüzüğüne uygun şekilde hazırlıklarımızı yapmıştık. Ancak hiçbir seçimde öne sürülmeyen şartlar biz cumhurbaşkanı seçeceğimzi zaman önümüze çıktı. Hukuk ayaklar altına alındı, ideolojiler hukukun üstüne çıktı.

Ancak biz hiçbir zaman hukuksuzluğa eğmedik, eğemezdik.

Milletimize gittik, olup bitenleri milletimizle paylaştık. Öncelikle anayasayı değiştirmek suretiyle, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayacak değişikliği gerçekleştirdik. Önce Meclis’te 11’nci cumhurbaşkanımızı seçtik, ardından anayasa değişikliğini referanduma götürdük. Şükran borçluyuz ki yüzde 70’e yakın bir oyla anayasa değişikliğini milletimiz onayladı.

Sevgili gönül dostları işte bugün cumhurbaşkanını halkın belirleyeceği bir seçime hazırlanıyoruz. Biz AK Parti olarak uzun bir aday tespit süreci yaşadık. Sayın Başbakanımızın, genel başkanımızın başkanlığında, her kesimle istişarelerde bulunduk. Teşikatlarımızla belediye başkanlarımızla görüştük. STK’laruın ve siyasi partilerin görüşlerini aldık, halkın nabzını tuttuk. Milletin reisi cumhur olarak, cumhurun başı olarak görmek istediği ismi, nihayet tespit ettik.

"ADAYIMIZ BAŞBAKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN"

Biliyorsunuz bir kişinin cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için en az 20 milletvekilinin imzasıyla aday gösterilmesi gerekiyor. Biz grubumuzdaki tüm vekil arkadaşlarımızın imzalarını topladık. Evet tüm milletvekili arkadaşlarımızın.

İmzalarıyla ittifaklarıyla cumhurbaşkanı adayımızı belirledik. aziz milletimizin takdirlerine sunmaya karar verdik. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci cumhurbaşkanı adayı genel başkanımız başbakanımız İstanbul milletvekili Recep Tayyip Erdoğan. Adayımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Şimdi adayımızın kısa bir hayat hikayesini anlatacak belgeseli hep birlikte izlemeye davet ediyorum.

BAŞBAKAN TAYYİP ERDOĞAN KÜRSÜDE

Adaylığının açıklanmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Alemlerin rabbi Allah’a hamd olsun. Mülkün sahibi Allah’tır. Zaferin sahibi sadece ve sadece Allah’tır. Bu davayı bu hareketi bu mücadeleyi işte bugünlere eriştiren rabbime sonsuz hamdü senalar olsun. bu davanın bayraktarlığını yapmış her bir kardeşime rabbim rahmet etsin, onlardan razı olsun. 

Çıktığımız kutlu yolculukta rabbim ayaklarımızı doğruluk üzre sahip kılsın. Yarab sen ki kullarının hareketini takdir ettin, senin iznin olmadıkça hiçbir şey hareket etmez. Bizim hareketlerimizi doğruluk üzre kıl. Yarab bizim göğsümüzü genişlet, hayır işlerimizi kolaylaştır.

Bugün bir güzel yolculuğa hazırlanıyoruz. Bizi kibirden muhafaza et yarabbi. Bizi ailemizi bütün yol arkadaşlarımızı yolların tuzaklarından koru Allah’ım. Selçuklu Sultanı Alparslan gibi kefenimizi giyerek, Kudüs Fatihi Eyyübi gibi zaferin kılıç ve atlarda değil Allah katında olduğuna inandık.  Sen ki her şeye gücü yetensin bu mübarek günde dileğimiz odur ki bu milleti bir kez daha zaferle müjdele ya Rab. Bugün çıktığımız kutlu yolculuğu Türkiye için milletimiz için hayırlara vesile eyle ya Rab. Amin amin amin.

Takvim nasıl işleyecek?

Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı halkın oylarıyla belirlenecek. İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak seçim Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş arasında geçecek. Seçmen listeleri yarın askıya çıkacak. Adayların propaganda için 30 günü var... 

Vatan'da yer alan habere göre; Köşk’ün yeni sahibinin oylarla belirleneceği Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak. Yarış için ilk olarak MHP ve CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı açıklanmıştı. HDP de dün Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı aday olarak gösterdi. Ak Parti ise adayını bugün açıkladı.. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önceki gün Başbakan Erdoğan’la bir araya gelmiş ve ardından “Aday olmayacağım” açıklamasında bulunmuştu. Kulislerde Başbakan Erdoğan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. CHP ve MHP’nin yanı sıra DSP, DP, BBP ve Ak Parti’den istifa eden kimi bağımsız milletvekillerinin İhsanoğlu’na oy vereceği belirtiliyor. Bu durumda cumhurbaşkanlığı yarışının üç aday arasında geçmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 11 Temmuz’da Resmi gazete’de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak. İlk turda yüzde 51 oy oranını bulan çıkmazsa, en çok oyu alan iki aday 24 Ağustos’ta tekrar yarışacak. 28 Ağustos’da da Abdullah Gül’den görevi devralacak.

İlk turda 23 milyon oy gerek

10 Ağustos’ta yapılacak ilk turda adayın cumhurbaşkanı seçilmebilmesi için geçerli oyların yüzde 51’ini alması gerekiyor. İlk turda bu çoğunluğa ulaşılamazsa ikinci tur seçime gidilecek. Bu tura ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. Yurtdışındaki seçmen sayısı 2 milyon 734 bin. Türkiye’deki kayıtlı seçmen sayısı ise 52 milyon 695 bin. Yani toplam seçmen sayısı 55 milyon 429 bin 429. Bu durumda 28 milyon oy alan aday ilk turda seçimi kazanabilir. Ancak Türkiye’de son olarak geçen mart ayındaki yerel seçimlerde geçerli oy sayısının 44 milyon 700 bin olduğu hesaplanırsa adayın ilk turda kazanabilmesi için yaklaşık 23 milyon oya ihtiyacı oluyor.

Son iki seçimde ne oldu?

2011 genel seçimlerinde AK Parti 21 milyon 466 bin oy almış ve 49,95’la birinci parti çıkmıştı. CHP, 11 milyon 147 bin oyla yüzde 25.94, MHP 5 milyon 575 bin oyla 12.98, DSP 106 bin oyla 0.25, DP 280 bin oyla 0.65, Saadet Partisi 535 bin oyla 1.25, BBP 315 bin oyla 0.74, HAS Parti de 327 bin oyla 0,76 oranında oy almıştı. O dönemin BDP’si şimdinin HDP’si ise bağımsız adaylarla girdiği seçimde 2 milyon 826 bin oyla 6,58 oy oranına ulaşmıştı. 30 Mart seçim sonuçlarına göreyse AK Parti 20 milyon 519 bin, CHP 12 milyon 513 bin, MHP 6 milyon 860 bin, BDP-HDP toplamı 2 milyon 750 bin, Saadet Partisi 916 bin, BBP 483 bin oy aldı. DP 179, DSP 85 bin oy almıştı.

Anketlere göre Erdoğan önde

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başlamadan önce bazı araştırma şirketleri bir dizi anket çalışmasına imza attı. Bu araştırma şirketlerinden ORC, GENAR ve MAK’ın gerçekleştirdikleri anketlerde Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada yer aldı. İşte sonuçlar;

ORC: 18 - 21 Haziran tarihleri arasında 32 ilde 3 bin 26 kişiyle görşütü. “Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy pusulasında, Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP adayı olursa tercihiniz hangi aday olur?” sorusuna, katılımcıların yüzde 54’ü Erdoğan, yüzde 39.4’ü ihsanoğlu ve yüzde 6.6’sı da HDP adayı dedi.

Genar: 19 - 23 Haziran arasında 1800 kişiyle görüştü. Katılımcıların yüzde 55.2’si Erdoğan, yüzde 35.8’i İhsanoğlu ve yüzde 9’u Demirtaş dedi.

MAK: 20-21-22 Haziran tarihlerinde 22 ilde 8 bin 640 kişiyle görüşüldü. 4 bin 131 kişi Erdoğan , 2 bin 523 kişi İhsanoğlu ve 703 kişi de Selahattin Demirtaş şeklinde yanıt verdi.

Bugün seçim olsa nasıl bir Türkiye manzarası olur?

Pollmark Şirketi tarafından Başbakan Erdoğan’a dün Sabah sunulan ankette ilginç sonuçlar var. 22-27 Haziran tarihleri arasında 5133 kişiyle yüzyüze görüşmelerle yapılan ankette bugün seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz sorusu da soruldu. Araştırmada cumhurbaşkanlığı seçimine dair ayrıntılı sonuçlarda yer alıyor. Ankette CHP, MHP bloğunun toplam oyu % 37.9 olarak gözüküyor. Başbakanın masasındaki son ankette rakamlar şöyle...

Bugün seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz...

- AK Parti % 51.4

- CHP % 23.9

- MHP % 14.0

- BDP % 7.2

- Diğer % 3.5

Listeler yarın askıda

Cumhurbaşkanı adaylığı için önceki gün başlayan başvurular, 3 Temmuz Perşembe saat 17.00’ye kadar yapılabilecek. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile 2 Temmuz’da yani yarın askıya çıkacak, yurtdışı seçmen listesi de aynı tarihte YSK internet sitesinde ilan edilecek. Oylarını yazlıkta kullanmak isteyenlerin, listeler askıya çıkmadan 2 Temmuz’a kadar ikametgah adreslerini tatil yaptıkları yere aktarmaları gerekecek. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 11 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanacak ve propaganda dönemi başlayacak. Fotoğraflı oy pusulasının sıralaması için YSK’da 14 Temmuz’da kura çekilecek. Adayların propaganda için 30 günü var. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokratik haklarını kullanmak için sandık başına gitmeye davet ediyorum” dedi. İşler ayrıca 54 ülkede ve 103 ayrı temsilcilikte sandık kurulacağını bildirdi. 

Editör: TE Bilişim