Ahırkapı'da Deniz Şehitlerini Anma Töreni

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 84. yıl dönümü nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Beşiktaş Barbaros Anıtı’ndan sonra Fatih’teki Ahırkapı Deniz Şehitleri Anıtı’nda da bir tören düzenlendi.

1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun eşliğinde İstiklal Marşı okunurken Türk Bayrağı göndere çekildi.  Bazı kurum ve kuruluşlar Ahırkapı Deniz Şehitleri Anıtı’na çelenk bıraktı. Sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşmalara geçildi. 

İlk olarak İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Bülend Temur kürsüye davet edildi.

Bülend Temur: "Denizciler denizlerde yalnızdır"

Müh. Bülend Temur Ahır Kapı Deniz Şehitleri Törende yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Burada yapayalnız bir anıtın önünde yine birlikteyiz. Buraya hepimiz sadece 1 Temmuz’larda geliriz. Birazdan da çelenk atacağız denize. O çelenk bile yalnızlığın bir simgesi gibi.

Şehitlerimiz suların altına yatıyor çoğunlukla. Bir mezar taşları bile yok onların.

Biz denizciler denizlerde yalnız değil miyiz?  Düşünün okyanusta bir gemi, vardiyasında bir denizci ya makine dairesinde veya köprüüstünde yanında biri varsa şanslı. Çoğunlukla yapayalnız.

Kendi ile arkadaş çoğunlukla. Tıpkı bu anıt gibi.
Bu anıt ne anlatmak istiyor bize? Bir düşünün. Yapayalnız bir parkın içinde.
Onlar değil mi Atatürk’ü Samsuna çıkaran geminin kaptanı ve mühendisleri,
Onlar değil mi Kurtuluş Savaşımızda cephane ve teçhizat taşıyan.
Onlar değil mi fırtınalarla mücadele edip insanla yiyecek taşıyan.
Onlar değil mi petrolden kömüre, demirden cevhere taşıyan.

Bu görkemli binalar nasıl yapılıyor. İhraç ürünlerimiz nasıl taşınıyor. Ziyafetler nasıl veriliyor. Onlar değil mi ülkemizin refahını için günde 24 saat, yılda 365 gün durmaksızın sefer yapan.

Belki bizlerin de onlara bir borcu vardır. İsimlerini sonsuza kadar yaşatmak! Gelin bu anıta tüm denizci şehitlerin adlarının yazıldığı birer plaket çakalım. En azından onlar için bizler de bir şey yapmış olalım.

Dün okudum Denizcilik Müsteşarlığımızın İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projeleri kapsamında denizcilikle ilgili anıt dikilmesi çalışması varmış. Bu düşünce kapsamında gelin denizci şehitlerimizi de unutmayalım ve onları bu yalnızlıklarından kurtaralım.
 
ŞEHİT DENİZCİLER . Ey şehit meslektaşlarım. Yalnız değilsiniz, bizler sizi hep hatırlayıp  hatırlatacağız. Mekanınız cennet olsun.”

Adil Göksu: "Katılım geniş olmalı"

Temur’un ardından Deniz Ticaret Odası Danışmanı Adil Göksu konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Göksu konuşmasında; deniz şehitleri için düzenlenen bir törenin geniş katılımlı olması gerektiğini vurguladı.

Son olarak kürsüye davet edilen Deniz Kuvvetleri Kuzey Deniz Saha Komutanlığını temsilen konuşan Deniz Binbaşı Bülent Paçalı, 1 Temmuz tarihinin Türk denizcilik tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, kabotaj hakkının kazanılmasının 84’üncü yıldönümünün kutlandığını vurguladı.

Tören, daha sonra çelenklerin denize bırakılmasıyla sona erdi. Tören sırasında, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait “Söndüren 3” römorkörü de su gösterisi yaptı.

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı

 

 

Editör: TE Bilişim