Adriyatik'te kaybolan iki Türk'ten hala haber yok

Adriyatik Denizi’nde geçen yıl meydana gelen iki kazada kaybolan iki Türk vatandaşının akıbetleri belirsizliğini koruyor

ROMA (AA) - İtalya'nın Adriyatik Denizi kıyılarında geçen yıl bugün meydana gelen iki ayrı deniz kazasında kaybolan iki Türk vatandaşı Dr. Hakan Akkaya ile Melih Erek, aradan bir sene geçmesine karşın bulunamadı. İtalya’nın doğu kıyılarında geçen yıl bugün biri Bari kenti, diğeri de Ravenna kenti açıklarında meydana gelen iki ayrı deniz kazasının birinci yılının dolmasına karşın, bu kazalarda kaybolanların akıbetinin belirsizliği ve ilgili adli süreçler devam ediyor.

Adriyatik denizinin güneyinde 28 Aralık 2014'te yaşanan deniz kazasında Yunanistan'ın Igomenitsa limanından İtalya'nın Ancona kentine gitmekte olan ve içinde yaklaşık 500 kişi olduğu ifade edilen Norman Atlantic feribotunun iç kısımlarında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan yangın, aralarında Türk vatandaşı Havise Savaş'ın da olduğu 11 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Yangın sırasında kayboldukları anlaşılan 18 kişiden biri olan Savaş'ın nişanlısı Dr. Hakan Akkaya’dan olayın üstünden bir sene geçmesine rağmen hala haber alınamadı.

Akkaya hakkındaki son bilgi, kayıp olan 18 kişiden bir grupla bota bindiği yönünde fakat bu bota ne olduğu muğlaklığını koruyor. Akkaya’nın bir grup hastasının, yıl içerisinde Türk doktorun cep telefonundan alınan sinyallerle yerinin tespit edilmesi için İtalyan makamlarına yaptığı başvuru sonuçsuz kalmıştı. Yunan Anek firmasına ait Norman Atlantic gemisindeki trajedinin üstünden bir yıl geçse de ilgili soruşturmayı üstlenen İtalya’nın Bari Cumhuriyet Savcılığı gemideki incelemelerini tamamlayamadı.

AA muhabirinin bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, soruşturma çerçevesinde teknik ekipler son olarak geminin 5 numaralı köprüsüne girip bu kısmı boşalttı. Yılbaşından sonra ilgili teknik komitenin toplanacağı ve yangının çıktığı yer olarak düşünülen 3 ve 4 numaralı köprülere girileceği öğrenildi.

Kaynaklar, bu kısımlarda yapılacak incelemenin gemide 28 Aralık sabaha karşı çıkan yangının, tam olarak nasıl çıktığına dair daha fazla bilgi edinilebileceğini ifade etti. İtalyan basınındaki haberlerde ise gemiden büyük vinçlerin yardımıyla çıkartılan yanmış kamyonların Yunanistan’daki yükleme sırasında standardın ötesinde çok sık aralıklarla park ettirildiği, bunun da yangının yayılmasını hızlandırmış olabileceği yazıldı. Bu arada, kazanın birinci yılı nedeniyle İtalyan donanması da Adriyatik Denizi’nde zor hava koşullarında içindeki yangın devam ederken Norman Atlantic’e gerçekleştirdiği kurtarma operasyonunun görsellerini yayınladı.

Donanmanın verdiği bilgilere göre, yaklaşık 500 kişinin bulunduğu gemiden 427 kişi, bu operasyonla kurtarıldı. Olay sırasında gemiden bulunan 54 Türk yolcudan 52’si kurtarılmış, 1 yolcu kaybolmuş, 1 yolcu da yaşamını yitirmişti. Kurtulan Türk yolculardan 31’i Türk Hava Yolları’na ait özel uçakla Türkiye’ye dönerken, diğer 21 yolcu ise gurbetçi olmaları sebebiyle Avrupa’da yaşadıkları kentlere dönmüştü.

Gökbel gemisinden 1 kişi kayıp

Norman Atlantic kazasıyla aynı gün olan bir diğer deniz kazasında ise İtalya’nın Ravenna kenti açıklarında Belize bandıralı Lady Aziza isimli gemiyle Ö.Çetinkaya denizciliğe ait Türk yük gemisi Gökbel çarpışmış, kaza sonrası Gökbel gemisi batmıştı.

Olay anında 11 kişilik mürettebattan 5 kişi kurtarılırken, 2 kişinin cesedi denizden çıkarılmış, 4 kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı. Yıl içerisinde 4 Türk denizciden 3’ünün cesedine farklı zamanlarda ulaşılırken, son olarak adı kayıplar arasında geçen geminin çarkçısı Yiğit Küçükbıyık’ın cenazesi kaza mahallinin 150 kilometre kadar güneyinde bulunduktan sonra geçen kasım ayında memleketi Uşak’ta toprağa verilmişti. Kazanın ardından 1 sene geçmesine karşın, 11 kişilik mürettebattan geminin ikinci kaptanı Melih Erek’in akıbeti ise halen belirsizliğini koruyor.

Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci’nin katılımıyla bugün olay yerinde anma töreni yapıldı. Hayatını kaybeden denizciler anısına denize çiçek bırakılırken, Belediye Başkanı Matteucci, Ravenna halkını derinden etkileyen kazada ölen Türk denizcileri andı ve yakınlarına başsağlığı diledi. Lady Aziza isimli gemiyle çarpışan Gökbel gemisinin batmasıyla ilgili yürütülen adli süreçte sona yaklaşıldığı basına yansıdı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kazaya yönelik Ravenna savcılığındaki soruşturmada şu ana kadar 4 kişi sorgulandı ve iddianame yakında açıklanacak. Kaynakların aktardığı bilgiye göre, kazanın ardından yoluna devam ederek İtalya’dan ayrılan Lady Aziza’nın kaptanı hakkında dava açılacak

Editör: TE Bilişim