Aden Körfezi Türk amirale emanet

ANKARA - Somali’li korsanların cirit attığı Aden körfezindeki olayları önleme görevi yapan Ortak Barış Gücünün Komutası 3 Mayıs tarihinden itibaren Türkiye’ye geçecek.
 
Aden Körfezi'ndeki tüm askeri kuvvetlerin komutanlığını Tuğamiral Erdem Bener yapacak. Bener görevi ABD'li kadın Tuğamiral Michelle Howard'dan devralacak. Türkiye görevi 15 Ağustos’a kadar yürütecek.

Görev Kuvveti'nde yer alan "TCG Giresun" firkateyni, Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası deniz gücüne Şubat ayında katılmıştı. Giresun firkateyninde, 32 subay, 150 astsubay, 9 uzman erbaş ve 72 er olmak üzere toplam 263 personel bulunuyor.

İKİ GÜNDE BİR TÜRK GEMİSİ GEÇİYOR

Aden Körfezinden yılda 32 bin ticaret gemisi geçiyor ve her iki günde bir de Türk ticaret gemisi Aden körfezine uğruyor. Körfezde görev yapan TCG Giresun firkateyni bugüne kadar çok sayıda geminin körfezden güvenli geçişlerini sağladı. Fırkateynden saat başı yapılan Türkçe anonslarla, özellikle Türk gemilerine ulaşılarak yol boyunca yardımcı olunmaya çalışılıyor.

Aden körfezinde Türkiye’nin yanı sıra ABD, Danimarka, Kore ve Pakistan’a ait fırkateynler de bulunuyor. TCG Giresun’da 2 adet helikopter ile SAT ve SAS komandoları da var. TCG Giresun, 90 gün karaya ayak basmadan harekat icra edebiliyor.

Geminin ‘’Savaş Hareket Merkezinde’’ Türk mühendislerinin geliştirdiği GENESİS sistemi kullanılıyor ve bu sistem güdümlü mermilere karşı savunma sağlıyor. TCG Giresun, 41 bin beygir güç üreten gaz türibünleriyle 30 deniz mili sürat yapabiliyor. Gemide 76 milimetre çapında dakikada 80 mermi atan gemi topu, dakikada 3 bin mermi atan otomatik top ile su üstü ve hava hedeflerine karşı Harpoon güdümlü mermileri de bulunuyor.

Editör: TE Bilişim