Adalet Bakanlığı İmralı'ya "yat- bot" alıyor

Adalet Bakanlığı, İmralı Adası'na yeni gemi almak için harekete geçti. Uzun yıllardır adaya taşıma sorununu bir türlü çözemeyen bakanlık, sonunda karar verme aşamasına geldi.

PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın 11 yıldır cezasını çektiği İmralı'ya hem hızlı, hem yük taşıyan ve hem de adada görev yapan 30 civarındaki personeli taşıyacak yeni bir gemi aranıyordu.

Bakanlık, 2003'ten bu yana eski şehir hatları vapuru 750 kişilik 'Tuzla' ile taşıma yapıyor. 13 - 15 mille çalışan Tuzla'nın, son 6 yıldır artan ziyaretçi trafiği nedeniyle verimsizliği iyice ortaya çıktı.
Bu durum, Tuzla'yı maliyeti yüksek, verimsiz bir gemi haline getiriyordu.

Adaya ucuz gemi fırsatı

Uzun süredir yaşanan soruna çözüm arayan Bakanlık, bir ay önce Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik Müsteşarlığı'na başvuruda bulunarak gemi alma talebini iletti.
Konuyla ilgili fizibilite yapan Müsteşarlık, hazırladığı raporu bir hafta önce Bakanlığa gönderdi.

Krizde gemi fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü belirleyen yetkililer, Ulaştırma Bakanlığı'na gemi yerine 30'ar kişilik tekne alma önerisinde bulunarak, "Fiyatlar uygun, aynı paraya bir yerine iki gemi alarak probleminizi çözebilirsiniz" dediler.

Müsteşarlık, ayrıca "yat - bot" tarzı tekne fiyatlarının kriz öncesi 1 milyon doların üstünde olduğunu, kriz sonrası ise fiyatların 500 ile 650 bin dolar çizgisinde satıldığını, bu fiyattan yapılacak alışverişi makul bulduğunu iletti.
Öneri üzerine harekete geçen Adalet Bakanlığı, Tuzla ve Çatalca'daki çeşitli yat firmalarıyla fiyat pazarlığı yaptı.

Kulislerden yansıyanlara bakılırsa, Çatalca'daki bir yat firmasıyla bakanlık, el sıkışmak üzere. Bu firmanın adı, şimdilik gizli tutuluyor.

 

Editör: TE Bilişim