Adaların başkenti, Ayvalık

Adalar, Ayvalık'a kelimelere sıkıştırılamayacak kadar güzel bir fon oluşturuyor. İlçeye gelenler bu efsunlayıcı güzellikten günü birlik gezi turları ile yararlanıyor. İlçe merkezinde konuşlanan teknelere binerek Arşipelin mavi-yeşil kucağına yayılı adalar

Denize serpilmiş, dağınık ve tembel adalar... Kimi bitki örtüsünden yoksun 'Çıplak' kimi 'Yumurta' biçimli. Birine 'Yalnız' bir diğerine 'Güneş' denilmiş. Çiçek, Kız, Maden, Dolap, Kutu, Balık...

Adalara karışmış Ayvalık ilk gizini, tepelerinden bakıldığında ele veriyor. Dalyan boğazının sularıyla sarmalanan Tavuk adası, gerisinde Midilli'nin keskin silueti ile denizi, misafirlerini soluk soluğa karşılarken, ilçenin kuzey mahallelerinin yanı sıra yerleşimin olduğu Dolap ve birçok adaya hemen arkasında boylu boyunca uzanan Kaz dağları kol kanat geriyor.

Alibey (Cunda) Adası'nda yerleşim alanının bitiminden başlayan park sınırı, Hasır (Sefiri), Kara Ada, Balık Ada ve Yumurta Adalarından geçerek kuzey doğu yönünde Kız Adasına ulaşıyor.

Batıya doğru dönüp Alibey Adası'nın kuzey ucunu içine alarak devam eden park, Maden Ada (Pirgos ) ile Küçük Maden Adasını hattına dahil ediyor. Bundan sonra sınır güneye doğru dönüyor. Yalnız ada (Petago), Taşlı Ada (pileyit), Yelken (Ayiy alo), Yellice (Poyraz Ada), Pınar (Mosko, Kılavuz), Yuvarlak, Göz (Kalamapulo), Güneş ile birer tane daha Yumurta ve Kara ada bulunan park sınırı iç kesimde Güvercin Adası'nı içine alıyor.

Parkın en güney ucuna yerleşen Çıplak ada Badavut'a karşı kıyıdan yarenlik ediyor. Badavut ve Sarımsak plajının bir kısmını da içine alan Park, Şeytan Sofrasını, Tımarhane ve Tavuk Adasını da içine aldıktan sonra Alibey Adası yerleşim bölgesini dolaşarak sınırını tamamlıyor. 

İster Ayvalık tepelerinden fark edilen Tavuk, Güneş, Yumurta adaları isterse Şeytan Sofrası'ndan gözüken parkın tamamı, doğal kaynak olarak değerini ve ayrıcalığını görür görmez hissettiriyor.

Jeomorfolojik, jeolojik, biyolojik, arkeolojik ve rekreasyonal karakteristiği Türkiye'deki önemli doğal alanlar içine çoktan dahil etmiş parkı. Badavut'ta sapsarı kantaronları, mora kesen Karabaş otlarını Osmanlı zamanında tuz sağlanan gölü çevreliyor. Altınova ve Badavut Tuz göllerinde konaklıyor Flamingolar, gümüş martılar geziniyor sahillerinde gri tüylerini savurarak.

Geçtiğimiz yıl dişi Pelikan yalnız geldi diye endişelendi Ayvalıklı. Sessizce ama gücü hissedilerek süre giden yaşamı korumak gerektiğinin farkındalar. Zeytin kırından çam ağacıyla yeşermiş tepelerine denizle bir uzanan topraklar, ilkyazda sümbülden orkideye türlü çiçek saklıyor kuytuluklarında. Deniz börülceleri birikiyor kıyılarda. Nefes alıp veren ağaçlar, keskin gün ışığına en iyi siper.

Çam kokuları, ormanın katman katman büyüyüp derinleşen mimarisinin gizine doğru çekerken, Ege'nin Ayvalık'ı kucaklayan suları da güneşin şavkıyla aydınlanıp adeta efsunluyor. Tüm bu görüntülere rağmen Tabiat parkında yalnızca dalgalara, bulutlara, adalara ve yeşile yoğunlaşmak yerine deniz altına, tarihi saklayan dar sokaklara da ilgisini veriyor insan. Bu yolculuk bu açıdan da eşsiz. Yaz sıcağında, sarı, boz ve nefti yeşili sırtlanırken, güzün kışa döndüğü anlarda pembe, mor bir akşam vaktinde Ege'den yayılan buğu ile sarmalanan adalarda çoğunca sessizlik hakim.

Denizin altında ise verimli bir kargaşa; denizyıldızlarının demir attığı, deniz çayırlarının yayıldığı sualtında kırmızı mercanlar serpilip büyümede, Kara Ada'nın Akvaryum koyu farklı balık türlerini beslemekte. Sarmısak Plajı kuzeyinde Çamlıkoy'da -10 metreden başlayıp, Dalyan Boğazından dolaşarak, Çıplak ada batısında - 30 metreye erişen ve derin denize açılan sualtı kanallar sistemi de en az balık türleri kadar ilgi çekmekte. Bu sistemin büyük olasılıkla, sular altında kalmış eski bir akarsu ağının kalıntısı olduğu söylenir.

Gezi tekneleri ile Ayvalık turu

Deniz tutkunlarının gözdesi olan Ayvalık'ta adalara yapılan günü birlik tekne turları başladı. İlçenin güneyinde yer alan 12 adayı görme fırsatını kaçırmak istemeyen tatilciler ise şimdiden gemiler önünde kuyruk oluşturuyor.

Yaz aylarında kalabalıkları ağırlayan Ayvalık'ta deniz, kum, güneş tatiline farklı bir boyut getiren tekne turları Mayıs ayı itibariyle başladı. Havaların ısınmasını fırsat bilen vatandaşlar ilçeyi gezmeye gelen turistlerle birlikte turlara katılıyor.

YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ KEYFİ

Kızıldeniz'e rakip çıktığından beri dalgıçların gözdesi olan ilçe suları, gezi düzenleyen teknelerde her gün yüzlerce kişiyi ağırlıyor. Birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken turlar 11.00-18.30 saatleri arasında düzenleniyor. İlçe merkezinden tura başlayan yatlar, 12 adayı izleyen güzergah üzerinde Ege sularını dolaştırıyor. Turlar; Tavuk, Hasır, Çıplak, Taş, Tavşan, Çiçek, Melina, Yellice,Yumurta, Maden, Küçük Maden ve Yalnız adaya uğruyor, tarihçeleri hakkında bilgi verilen adalardan yalnız üçünde yüzme molası veriliyor.

Sınırsız balık, çoban salata ve meyve ikramı yapılan turda 45'er dakikalık 4 yüzme molası veriliyor. Hava şartlarına göre üç adada verilen yüzme molasının sonuncusu Ali Bey Adasında. Teknede canlı animasyonlar ve müzik eşliğinde yapılan yolculuk ilçe merkezinde noktalanıyor. Ege'nin mavi sularında Ayvalık'ın adalarını gezmenin bu aylardaki fiyatı ise kişi başı 20 YTL. Tekne sahipleri ise sezon başladığında fiyatın Yine 15 TL'ye düşebileceğini, 25-30 kişilik gruplara benzer bir indirimin yapıldığını kaydetti.

Editör: TE Bilişim