Adalar bitti şimdi sıra Kartal’a geldi

Teknelerle getirilen balçık, belediye başkanının odasından da görülen sahile 50 metre uzaktaki alana döküyor.

Seray Yalçın Kurbağalıdere’den çıkan balçığın Yassıada ve Sivriada arasına döküldüğünün tespit edilmesinin ardından balçığı taşıyan gemilerin rotası değişti. Balçığı denize boşaltan gemiler, Milliyet’in haberinin ardından rotasını Kartal’a çevirdi. Kartal sahilinde bekleyen onlarca kamyon, ‘DÖKÜ’ gemileriyle taşınan balçığı bu kez karaya dökmeye başladı! Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün ise durumdan haberi yoktu! Kurbağalıdere’de son günlerde hızlanan dere ıslah çalışmaların ardından dereden çıkarılan balçığın nereye döküldüğü büyük merak konusuydu.

Adalar’da yaşayanların Kurbağalıdere’den çıkan pisliğin Adalar çevresine döküldüğüne dair İBB ve Adalar Belediyesi’ne yaptıkları şikâyetlerin ardından Milliyet Kurbağalıdere’den çıkan balçığın izini sürmüş ve balçığın Marmara denizine dökümünü gözler önüne sermişti. Marmara’yı zehirleyen balçığı taşıyan ve yaklaşık 15 gündür her gün çalışma yapan ‘DÖKÜ’ gemileri üç gündür kendilerine yeni bir rota çizdi. Kumcular Limanı’na Balçığı Yassıada ile Sivriada açıklarında boşaltmasının ortaya çıkmasının ardından gemiler şimdi de Kartal sahilindeki Kumcular Limanı’ndaki boş bir alana döküm yapıyor. “Marinetraffic” adlı uygulamadan takip ettiğimiz “DÖKÜ” isimli 4 gemiden DÖKÜ-4, DÖKÜ-8 ve DÖKÜ-9 gemileri, üç gündür Yassıada ile Sivriada açıklarına gitmeyip Kartal’daki Kumcular Limanı’na gidiyor. Kurbağalıdere’den çıkan balçığın Adalar’dan sonra bu kez nereye döküldüğünü görmek için sabahın erken saatlerinde Kartal Sahili Yunus Emra Kavşağı yakınındaki Kumcular Limanı’na gittik.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na ait yaklaşık 20 adet çamur taşıma aracı limanda bekliyordu. Gemilerin yanaştığı alanda ise 2 tane kepçe vardı. Kamyonların üzerinde İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Dere Temizleme Çalışmaları adlı dövizler mevcuttu. Saat 09.30’da beklediğimiz oldu ve DÖKÜ-9 adlı gemi limana yanaştı. DÖKÜ-9’dan kepçelerle alınan balçık geminin yanına yaklaşan kamyonlara doldurularak 50 metre ilerideki 2 metrelik duvarla örülmüş boş alana döküldü. Katrana dönmüş balçık, 2 saati aşkın süre kamyonlarla boş alana taşındı.

Balçık taşınırken yayılan kötü koku, rüzgarında esmesiyle iyice kendini hissettirdi. Ardından saat 12.00 sıralarında DÖKÜ-4 açıkta gözüktü. DÖKÜ-9’un taşıdığı balçığın boşaltılmasının ardından DÖKÜ-4 kıyıya yanaştı. DÖKÜ-4 döküm yaparken DÖKÜ-8 de limana demir attı. Başkanın haberi yok! Gemilerden balçık boşaltılırken konuyla ilgili görüşünü almak için CHP’li Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ü ziyaret ettik.

Makam odasında bizi karşılayan Öz’ün, Kurbağalıdere’den getirilen balçığın Kumcular Limanı’na döküldüğünden haberi yoktu. Makam odasından da görünen limana bakan Öz, Kurbağalıdere’nin balçığının Kartal sahiline döküldüğünü bizden öğrendikten sonra hemen talimat verdi ve zabıta ekipleri harekete geçti. Kartal Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, döküm yapılan alana giderek Ulaştırma Bakanlığı’na ait DÖKÜ gemilerinin yetkilileri ile görüştü. Zabıta ekiplerinin devreye girmesiyle çalışma bir süreliğine durdu.

O sırada Kartal Belediyesi’nin Çevre Müdürlüğü’nde görevliler de balçıktan numune aldı. Kartal Belediyesi zabıta ekiplerinin ardından döküm yerine gelenler bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıta ekipleriydi. İBB’nin zabıta ekipleri ile Kartal Belediyesi zabıta ekipleri arasında tartışma çıktı. İBB yetkilileri, Kartal Belediyesi’ne mesai saatine kadar gerekli izinleri getireceklerini ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Kartal Belediyesi ise bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi. Kartal Belediyesi’nin zabıta ekiplerinin alandan ayrılmasının üzerine çalışmalar devam etti.

MİLLİYET

Editör: TE Bilişim