AB'ye Yüzer Gemi İle 2011 Çıkarması

UND'nin Ro-Ro gemisi ile AB Ülkelerine "Türkiye Yüzer Sergisi" Çıkarması yapılacak. Gemiye Ankara Feribotu da eşlik edecek. Hareket 2011'de...

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ’IN TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ KONUSUNDA BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye, Avrupa'nın 6 ülkesinin katılımı ile kurulan ve o yıllarda "Ortak Pazar" olarak adlandırılan bugünün Avrupa Birliği'ne ilk üyelik başvurusunu 31 Temmuz 1959 yılında yapmıştır. Geçen 51 yıllık süreçte dönem dönem bizden, dönem dönem de Avrupa Birliği’nden kaynaklanan çalkantılar neticesinde, inişli çıkışlı birçok aşamadan geçilmiş ve 2005 yılında tam üyelik müzakereleri başlamıştır. AB’ye üyelik yolunda kararlılıkla ilerleyen Türkiye, bir yandan AB ile müzakerelerde resmi temaslarını devam ettirmekte, öte yandan da ülkemizin çağdaş standartlara ulaşması ve vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin daha da geliştirilmesi için sürecin kazanımlarını azami ölçüde değerlendirmeye çalışmaktadır.

Türkiye'nin AB için taşıdığı önem ve birçok alanda sahip olduğu potansiyel Avrupalı dostlarımız tarafından da kabul görmektedir. Bunlardan birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz;

• Avrupa Birliği'nin petrol ve doğal gaz üretiminin sınırlı olması nedeni ile genişleyen birliğin artan petrol ve doğal gaz talebi ithalat yolu ile karşılanacaktır. Avrupa'nın enerji ihtiyacı için Türkiye, transit ülke konumundadır. Özellikle NABUCCO projesinde Türkiye kilit rol oynamaktadır. Bu konuda Akdeniz'de de Türkiye önemli bir merkezdir.

• Bilindiği gibi "Medeniyetler İttifakı" nın eş başkanı Sayın Başbakanımızdır. AB'nin ön plana çıkardığı değerlerin farklı bölgelerde yayılabilmesi kadar önemli olan bir husus da, Türkiye'nin 1.5 milyar nüfuslu İslam dünyası ve değerleri ile Batılı değerleri bir arada harmanlayan karakteridir. AB, Türkiye'nin tam üyeliği ile bu farklılıkları bünyesinde toplayan yeni bir yüz sergileyecektir.

• AB-NATO ilişkilerinde güvenlik ve savunma politikaları açısından kilit ülke Türkiye'dir. Türkiye'nin tam üyeliği, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikalarında daha etkin olabilmesini sağlayacaktır.

• AB’nin küresel ve bölgesel bir aktör haline gelmesi, Türkiye'nin; Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğudaki ilişkileri açısından önem taşımaktadır.

• Türkiye AB ülkeleri içinde Almanya'dan sonra 72 milyonluk nüfusu ile büyük bir pazar konumundadır. Ayrıca Türkiye'nin genç nüfusunun AB üyesi ülkelerin birçoğunun toplam nüfuslarından fazla olması AB'ye kazandıracağı sinerji açısından önem taşımaktadır.

• Türkiye, Dünyanın 16’ncı Avrupa'nın ise 6’ncı büyük ekonomisine sahip bir ülkedir. 2009 global ekonomik krizine AB üyesi ülkelerin üzerinde direnç göstermiştir. Örneğin tüm Avrupa ülkelerinde turizm gelirlerinde düşüşler kaydedilirken Türkiye'de az da olsa artış görülmüştür. 2010 yılı ekonomik göstergelerinde olumlu yükselişler görülmektedir.

• Türkiye'de sanayi büyük gelişme göstermiş, tekstil, otomotiv gibi sektörlerde Avrupa'nın başlıca tedarikçisi konumuna gelmiştir. Örneğin; Türkiye'de yılda 1.300.000 dolayında otomobil üretilmektedir. Bunun anlamı, her 24 saniyede bir araç üretiliyor ve her 30 saniyede bu araçlardan bir tanesi ihraç ediliyor. Dünya'daki her 1000 otomobilden 15 tanesinin Türkiye'de üretilmiş olması önemli bir göstergedir.

• Türkiye; turizm açısından da Avrupa ülkelerinin öncelikli ülkesidir. 2009 yılında Türkiye'ye gelen 24 milyon turistin 15 milyonu AB ülkelerinden gelmiştir. Türkiye; tatil turizmi, kültür turizmi, dini turizm, son yıllarda önem kazanan sağlık turizmi ve diğer turizm alternatifleri ile büyük cazibe taşımaktadır.

• Türkiye, stratejik konumu, birçok alanda kaydettiği gelişmeler, sahip olduğu potansiyel nedeni ile yabancı yatırımcılar için de ilgi odağı olmaktadır. Son yıllarda önemli ivme kazanan yabancı yatırımlarla halen Türkiye'de 22.000 yabancı yatırımcı şirket sayısının her geçen gün hızla arttığı görülmektedir.

• Türkiye'nin Avrupalı dostlarımız için diğer bir cazibe kaynağı da Türkiye'de gayrimenkul alarak, özellikle emekliliklerini güzel ülkemizde geçirme eğilimleridir.

Yukarıda değinilen hususlar ve her alanda sahip olduğu büyük potansiyeli ile Türkiye'yi Avrupa ülkelerinde geniş kapsamlı ve etkin bir programla tanıtmayı amaçlıyoruz. Bugünkü toplantımız nedeni de işte bu konuda hazırlanan TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ ile ilgili olarak sizlere ayrıntılı bilgiler sunmak. Türkiye Yüzer Sergisi projesini, AB İletişim Stratejisi kapsamında destekliyor ve önemli bir proje olarak görüyoruz.

Türkiye'de ve Dünya'da yüzer sergi projeleri zaman zaman uygulanmıştır. Bu tip projeler, bir defa yapılan düzenleme ile kısa bir sürede geniş coğrafyalara hitap edebilmeleri nedeni ile tercih edilen bir tanıtım alternatifidir.

Dünyada bilinen ilk örneği, 1926 yılında Büyük Atatürk'ün girişimiyle Avrupa ülkelerine düzenlenmiş ve İstanbul'dan başlayarak Stokholm'e kadar 12 ülkede 16 limanı ziyaret etmiştir. Projenin gündeme geldiği günlerde "çok kısıtlı tarım ürünleri ve el sanatlarından oluşan ihraç ürünlerimiz var. Bu tanıtım çok sınırlı olabilir" tezini savunanlara Atatürk'ün cevabı, “biz SEYR-İ TÜRKİYE adını verdiğimiz bu proje ile "GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ" tanıtacağız” şeklinde olmuştur. Gemide yer alan Riyaset-i Cumhur orkestrası her limanda verdiği konserlerle Türkiye'nin batılılaşma hedefini işaret etmeye çalışmıştır.

Daha sonraki yıllarda da birçok ülke yüzer sergi projeleri ile dünya limanlarında boy göstermiştir. Bunlardan en önemlisi Japonya'yı ve gelişen Japon sanayisini dünya genelinde tanıtmak amacı ile 1960’lı yıllardan itibaren JIFF (Japonesee Industrial Floating Fair) adı altında düzenlediği yüzer sergi olmuştur. Sakura Maru isimli gemide düzenlenen bu sergi uzun yıllar dünyayı gezmiş, İstanbul'u da ziyaret etmiştir.

Daha sonra; Danimarka, Hollanda, Almanya ve son yıllarda Amerika'da da benzer yüzer sergi uygulamaları yapılmıştır.

TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ ile Türkiye'nin AB'ye tam üye olması ile Avrupa'ya katacağı potansiyeli somut olarak göstermeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle; sergi gemisi kapsam olarak Türkiye'nin sahip olduğu değerlerden örneklerle ülkemizin bir kesiti şeklinde tanımlanabilir.

Proje; AB üyesi 27 ülkeden 14 tanesini kapsamaktadır. Programın hazırlanmasında limanı bulunmayan ülkelerle, programın aşırı uzamasına neden olacak ülkeler dikkate alınmamıştır.

Sadece Fransa'da biri Akdeniz (Marsilya), diğeri de Batı Avrupa (Le Havre) olmak üzere iki liman belirlenmiştir.

Hazırlanan program; AB ülkelerinin 495.539.000 olan toplam nüfuslarının 419.511.201’ine hitap edecektir. Program; 7-8 Mart 2011 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak açılış ve sergi sonrası Yunanistan'ın Pire limanından itibaren; Napoli, Marsilya, Barselona, Lizbon, Le Havre, Londra, Anvers, Amsterdam, Hamburg, Kopenhag, Gdansk, Riga, Helsinki ve Stokholm limanlarını kapsamaktadır.

Sergi gemisi olarak UND (Uluslararası Nekliyeciler Derneği) tarafından kiralanarak Tekirdağ-Toulon arasında hizmete sokulan 2009 yapımı modern RO RO gemisi kullanılacaktır. Geminin biri açık üçü kapalı 4 katında 12.000 m²’lik sergi alanına sahip olması amaçladığımız boyutta ve kapsamda bir sergi için yeterli görülmektedir. Ziyaretçilerin serginin tamamını rahatlıkla gezebilmelerini sağlayacak şekilde geminin 4 katını birbirine bağlayan rampaları bulunmaktadır.

TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ’ne katılacak; kamu ve özel sektör temsilcileri sergi görevlileri, medya mensupları sanatçılar ve diğer katılımcıların seyahat ve konaklamalarını sağlamak üzere ikinci bir modern cruise gemisi de programa dahil edilmiştir.

TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'nde;

• Tarihi ve coğrafi tanıtım

• Devlet yapısı, anayasa, hukuk düzeni

• Kamusal hizmetler

• Dünyada Türkiye

• Makro ekonomik gelişmeler

• Dünyaya açılan Türk Sanayisi

• Turizm Potansiyeli

• Doğrudan yatırım olanakları

• Müteahhitlik hizmetleri potansiyeli

• Ülkemizin enerji, madencilik, tarım ve hayvancılık, ormancılık, ulaştırma, haberleşme vb. alanlarındaki potansiyeli

• Eğitim, bilim ve sağlık

• Çalışma hayatı, sosyal politikalar, toplumsal yaşam

• Türkiye'de kültür ve sanat

başlıkları altında geniş kapsamlı bir tanıtım amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'nde kültürel ve sanatsal sergilere de yer verilecektir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

• Fotoğraflarla Türkiye Sergisi

Ülkemizin seçkin fotoğraf sanatçılarının karma sergisi olarak düzenlenmektedir. Türkiye'den insan manzaraları, Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginlikleri, sanayi alanındaki gelişmeler şeklinde üç ana temada eserler yer alacaktır.

• Anadolu Medeniyetleri Sergisi

Ressam Metin ASAG'ın eserlerinden oluşmaktadır. Sergi Fransa'da Türkiye Mevsimi etkinlikleri çerçevesinden Paris'te sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştür.

• Görsel Sanatlar Sergisi

Günümüz sanatçılarının; resim, heykel, grafik, seramik dallarındaki eserlerinden oluşan bir karma sergidir.

• Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi

Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden günümüze kadar gelen geleneksel el sanatlarımızın en güzel örneklerinden oluşacak bir sergidir. Gümüş (telkari), bakır, çini, halı-kilim, lüle taşı, oymacılık, dokumacılık gibi el sanatlarımızın günümüz ustalarının görsel çalışmalarından oluşan köşeleri ile büyük ilgi çekeceği düşünülen bir sergi olacaktır.

• AB ülkeleri ve TÜRKİYE ilköğretim öğrencileri "Barış ve Kardeşlik Konulu Resim Yarışması” Sergisi

Türkiye Yüzer Sergisi'nin ön tanıtımı amacı ile Türkiye ve 27 AB üyesi ülkede düzenlenen "Barış ve Kardeşlik Konulu Resim Yarışması” sonuçlanmış ve söz konusu ülkelerden 26.400 katılım olmuştur. Yarışmada derece ve mansiyon alan resimlerle sergilenmeye değer görülen yapıtlardan oluşacak bir sergi de TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'nin seçkin bir köşesinde yer alacaktır.

TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'nin Türkiye'nin AB ülkeleri ile ticari ilişkilerini geliştirmesi amacı ile sanayi sektörlerinin seçkin kuruluşlarının ürünleri ile katılımlarını sağlamak açısından yeterli sergi alanları ayrılmıştır. Türkiye'nin toplam ithalatı ve ihracatında, programa dahil ülkelerin payı %50 dolayındadır. Bu nedenle ziyaretçi çalışmalarında söz konusu ülkelerin ithalatçıları, toptancıları ve diğer alım odaklarının tespiti ve sergiyi ziyaretlerinin sağlanmasına büyük önem verilmektedir.

Turizm açısından da aynı şeyi ifade edebiliriz. Yukarıda da değindiğimiz gibi Türkiye'ye gelen turistin yaklaşık %60’ı ziyaret edilecek 14 ülke vatandaşlarından oluşmaktadır. Bu bakımdan; turizm bölgelerimizin Belediyeleri, Turizm Dernek ve Birlikleri, Kültür ve Turizm Müdürlükleri, tur operatörü ve seyahat acenteleri, oteller, sağlık kuruluşları için de sergi gemisinde yeterli alanlar planlanmıştır.

Türkiye Yüzer Sergisi'nin hedeflenen ziyaretçi profilini genişletecek çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuda Dış Temsilciliklerimiz, Ticaret ve Turizm Ataşeliklerimizin yapacakları çalışmalara paralel olarak Türkiye'de de yoğun hazırlıklar yapılmaktadır. Ziyaret edilecek ülkelerin;

• Devlet Ricali,

• Parlamenterleri

• AB Organları Temsilcileri

• Üst düzey bürokratları

• Medya mensupları

• İthalatçıları, iş çevreleri

• Tur operatörleri ve seyahat acenteleri temsilcileri

• Yatırımcılar

• Üniversite yönetici ve öğretim görevlileri

• Sanatçıları ve yazarlar

• Sanayi ve Ticaret Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri vb.

• Öğrenciler

• Halk katmanlarından seçilecek temsilciler

TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'ni ziyaretleri öngörülen taraflardır.

Her limanda iki tam gün kalacak TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'ni her limanda yaklaşık 10-15 bin seçkin katılımcının ziyareti planlanmakta ve bu hedefe ulaşacak şekilde davetli verileri hazırlanmaktadır.

İlki 1926 yılında "GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'ni tanıtmak amacı ile düzenlenen TÜRKİYE YÜZER SERGİSİ'ni bu defa gelişmiş, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almış "MODERN VE AVRUPALI TÜRKİYE”yi tanıtmak ve AB üyelik sürecimizi hızlandırmak amacı ile düzenliyoruz.

Hükümetimizin yaptığı çalışmalara katkı yapacağına inandığımız için desteklediğimiz bu projeye, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın gerekli desteği gösterecekleri inancı içinde hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yüzer Türkiye Sergisi Rotası

Yüzer Türkiye Sergisi Rotası

Editör: TE Bilişim