Chelsea’nın sahibi Rus Abramoviç ‘dünyanın en büyük yatının sahibi’ unvanını kaybetmek üzere... Almanya’da yapılan ‘Project Azzam’ adlı yat, Rus milyarderin 163 metrelik ‘Eclipse’inden tam 17 metre daha uzun.

İngiliz futbol takımı Chelsea’nin sahibi Rus oligark Roman Abramoviç, elinde tuttuğu “dünyanın en büyük yatının sahibi” ünvanını kaybetmek üzere. Almanya’nın Lurssen Limanı’nda yapılan “Project Azzam” isimli mega yat, 180 metre uzunluğuyla Abramoviç’in 163.5 metre uzunluğundaki mega yatı “Eclipse”i sollayacak. Mega yatla ilgili bilgiler, inşaası sırasında 170 metrelik tersaneye sığmayınca suya indirilmesiyle sızdı. Hızla 220 metrelik daha geniş bir tersaneye transferi esnasında ilk kez yakın plandan görüntülenen Azzam’ın 2013’te tamamlanması bekleniyor. 400 milyon Sterlin’e (1 milyar 134 milyon TL) mal olacak mega yat, 272 milyon Sterlin (772 milyon TL) değerinde olduğu bilinen Eclipse’i her özelliğiyle gölgede bırakacak.

Dünyanın en büyük özel mega yatı ünvanını elde etmeye hazırlanan Azzam’ın 1 milyon litre hacminde yakıt deposu, yılın 365 gün sürekli hizmette 50 personeli olacak. Hakkında hiçbir bilgi verilmeyen yatın sahibinin Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi’ne mensup biri olduğu düşünülüyor. Özellikle, Forbes dergisinin Ortadoğu zenginleri listesinde 11.5 milyar Sterlin (33 milyar TL) servetiyle birinci ve dünyanın en zenginleri listesinde 29’uncu sırada yer alan Prens El-Velid bin Talal’in (57) ismi öne çıkıyor.

Abramoviç’le, 132 metrelik mega yat sahibi Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid El Maktum’un arasında “dünyanın en büyük yatı” ünvanı için süren amansız kapışma sık sık gündeme geliyor. En son geçen ay, iki isim de yatlarını uzatmak için tadilata aldırmıştı. 70 mürettebat, 30 konuk kapasiteli Eclipse’te 2 helikopter pisti, 2 yüzme havuzu, bir spor salonu, bir kuaför, bir dans pisti ve Bond stili bir denizaltı bulunuyor.

Editör: TE Bilişim