BM Mavi Marmara raporu sızdı: İsrail aşırı güç kullandı

New York Times'ın ele geçirdiği, Mavi Marmara baskınıyla ilgili BM raporunda, İsrail askerlerinin aşırı güç kullandığı belirtildi. Raporda İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın ise yasalara uygun olduğu ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu, Mavi Marmara gemisine yapılan ve dokuz yolcunun ölmesiyle sonuçlanan İsrail ordusu baskınıyla ilgilli raporunda, İsrail komandolarının aşırı güç kullandığı sonucuna vardı.

New York Times gazetesinin ele geçirdiği ve resmi olarak yarın açıklanması beklenen raporda İsrail'in Gazze'yi deniz ablukası altında tutmasının yasalara uygun olduğu da belirtildi.

Gazete İsrail'in Gazze'ye abluka uygulama ve yardım filosunu durdurma hakkı olduğunu ifade eden raporun, Türkiye'yi memnun etmeyeceğini de belirtiyor.

105 sayfalık raporda, İsrailli komandoların Mavi Marmara gemisine baskın yaptığı sırada "örgütlü ve şiddetli bir direnişle" karşılaştıklarını ve kendilerini korumak için güç kullanmaları gerektiği belirtildikten sonra, kullanılan gücün "aşırı olduğu ve makul olmadığı" ifade ediliyor.

Gazze'ye uygulanan ablukayı kırıp yardım malzemesi ulaştırmak isteyen altı gemilik konvoy 15 ay önce karadan 72 deniz mili uzakta İsrail askerlerinin baskınına uğramıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara raporunun resmen açıklanmadan basında yayımlanmasının üzüntü verici olduğunu söyleyerek, yarın bu konuda kapsamlı bir açıklama yapacaklarını belirtti.

Başkanlığını Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer'ın yaptığı soruşturma komisyonunun raporu aylar önce tamamlanmış, ancak Türkiye ile İsrail'in raporun yayımlanmasından önce bir uzlaşmaya varmaya yönelik müzakere içinde olmaları nedeniyle yayımlanması ertelenmişti.

İsrail gazeteleri raporun genel hatlarıyla New York Times'ın yayınlandığı sonuçlara varacağını aylar önce öngörmüştü.

Editör: TE Bilişim