Avrupa Komisyonu’nun denizcilik sektörünü ayakta tutmak için sunduğu önerilerin arasında Devlet teşvikli yeşil gemi projesi bulunmaktadır.

Söz konusu proje, yeni yapılacak gemileri ve mevcut filoyu kapsamaktadır. ‘Gelecek İçin Yeni Fırsatlar’ (New Opportunities for the Future) adlı bir önerge ‘Liderlik 2020’ (Leadership 2020) Projesi altında hazırlanmış olup, geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyon’unda gündeme alınmıştır.

Söz konusu önerge, endüstrinin beklentilerinin önündeki en büyük engelin kredi eksikliği olarak belirlemiştir.

Önergeyi hazırlayanlar, söz konusu fon eksikliğinin önüne geçilmesi için, Avrupa Yatırım Bankası’nın (European Investment Bank – EIB) çevre dostu gemilerin yapımı hususunda daha aktif bir rol oynamasını temenni ettiklerini bildirmişlerdir. Avrupa Yatırım Bankası’nın (European Investment Bank – EIB) ana ortakları 27 AB ülkesinden meydana gelmektedir.

Avrupa tersaneleri ve makine imalatçıları ayrıca Yeşil Gemi Projelerine Kamu Özel Sektör Ortaklıklarının (Public Private Partnerships) desteğinin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Bunlar arasında, devlet yardımı kaidelerine uygun oldukları sürece, kar amacı gütmeyen kamuya ait projeler veya ticari girişimlerin de olabileceğini de eklemişlerdir.

Editör: TE Bilişim