Tankerlerin Gözü Mahkemede

Kuzey Irak petrolü için Böldesel Yönetim tarafından ABD’ye savunma verilirken, yeni tankerlerin mahkemeden çıkacak kararları beklediği, bunun ABD’ye sevkiyatların yolunu açabileceği belirtiliyor. Bölgesel yönetim bu konuda “umutlu” Yurdakul Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi, ABD yargısının ülkeye giriş izni vermediği Kuzey Irak petrolü için savunmasını verdi. Petrol satışının Irak Anayasası’na uygun olduğunu savunan Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin alacağı yanıt, ABD’ye yapılacak diğer sevkiyatların da önünü açabileceği kaydediliyor.

Amerikan yargısına Irak’taki yerel bazı mahkeme kararlarını da sunan Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin, izin çıkması konusunda “umutlu” olduğu da değerlendiriliyor. Haziran sonunda Ceyhan’dan ABD’ye hareket eden ve bir milyon varil Kuzey Irak petrolü taşıyan “United Kalavryta” adlı gemi, Irak petrol şirketi SOMO’nun hukuk temsilcisi tarafından izlemeye alındı.

Konu, Irak’ın Washington Büyükelçiliği’ne ve ABD Dışişleri’ne bildirildi. Petrolün uluslararası anlaşmalara ve Irak Anayasası’na aykırı şekilde sevkedildiğini savunan Bağdat yönetimi, Türkiye üzerinden sevkiyatı da “yasa dışı” olarak niteledi. 5. tanker dolaşıyor Bu arada, Ceyhan Limanı’ndan yola çıkan ve Kuzey Irak Petrolü taşıyan tanker sayısı 5 oldu.

Tankerlerden birinin petrolü Çin Denizi açıklarında başka bir gemiye aktardığı öne sürülürken, Kuzey Irak petrolünün ABD’deki alıcısının, Lyondell Basell şirketinin sahibi Ukraynalı işadamı Leonard Blavatnik olduğu belirtildi. Forbes’a göre dünyanın sayılı milyarderlerinden olan Blavatnik’in, Tel Aviv Üniversitesi yönetim kurulunda de yer aldığı kaydediliyor.

Lyondell Basell’in, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden İsrail’e ulaştırılmasında da rol oynadığı iddialar arasında.

 Bağdat yönetiminin el koyma talebini değerlendiren Teksas Eyalet Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde söz konusu petrol için el koyma karar verdi. Ancak mahkeme, ABD’li bir şirkete petrol götüren tankerin Amerikan karasuları dışında ve sahilden 60 mil açıkta bulunması nedeniyle el koyma kararının uygulanamayacağına hükmetti. Mahkeme, anlaşmazlığın Bağdat hükümetiyle Kuzey Irak yönetimi arasında çözülmesi gerektiğini açıkladı. Bu sırada, Kürt yönetimi de Amerikan yargısına savunmasını iletti. Savunmada, petrol ihracının, Irak anayasasına aykırı olmadığının belirtildiği öğrenildi. Kürt yönetimi, petrol ihracıyla ilgili daha önce aldığı bölgesel bazı mahkeme kararlarını da savunması için kullandı.

Petrolünü ABD açıklarında dolaştıran Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin, ABD’den olumlu karar çıkmasından “umutlu” olduğu kaydedildi.

Editör: TE Bilişim