ABD'de Uçak Nehre İndi
 
Hudson Nehri’ne indirmeyi indirmeyi paşaran pilot, uçakta bulunan 146 yolcu ve 5 mürettebatın hayatını kurtardı.

ABD’nin New York kentinde bir yolcu uçağı faciası ucuz atlatıldı.  Kuş sürüsünün çarpması sonucu iki motoru da alev aldıktan sonra çalışamaz duruma gelen Airbus 320 tipi yolcu uçağını New Jersey ile Manhattan arasında bulunan Hudson Nehri’ne indirmeyi  indirmeyi paşaran pilot, uçakta bulunan 146 yolcu ve 5 mürettebatın hayatını kurtardı.

Olay yerel saatle 15.20'de (TSİ 22.20) meydana geldi. New York’un La Guardia Havaalanı’ndan, North Carolina'nun Charlotte kentine gitmek için havalanan yolcu uçağı,  kalktıktan yaklaşık iki dakika  sonra kuş sürüsüne denk geldi. Uçağın motolrlarının parçalanmasına ve durmasına yolaçan kuş sürüsü ile çarpımadan sonra, pilot içinde 151 kişinin bulunduğu uçağı new York'un Manhattan bölgesi ile New Jersey arasında akan Hudson Nehri'ne indirmeyi başardı.

Yolcular bir anda kendilerini New York ve çevresini etkisi altına alan karlı ve soğuk havada, Hudson Nehri'nin dondurucu sularında bulurken, acil durum alarmı verilen uçakta yolcular uçağın kanatlarına çıkarıldı. Pilotun nehire inmeden önce La Guardia havalimanı kulesi ile yaptığı konuşmalarda acil yardım çağrısı istediği, bu çağtı üzerine Hudson Nehri'nde önlem alan güvenlik ve kurtarma botlarının yolcuları kurtarmayı başardığı belirtildi.

New York'un yüreğini ağzına getiren uçak kazası olayında, ilk gelen bilgiler bir yolcu uçağının, havada alev aldıktan sonra Hudson Nehri'ne çakıldığı yönündeydi. New York'ta polis, ilkyardım, itfaiye ve gazetecileri alarma geçiren uçak kazası, kulaktan kulağa yayılarak, bilgi kirliliği ve dedikoduları da beraberinde getirdi.

Kazanın kulaktan kualağ yayılması üzerine, New York'ta bazı yerel istasyonlar, US Havayolları'na ait bir yolcu uçağı'nın New York semalarında sefer halinde iken, teröristlerce düşürüldüğü haberini duyurmaya başladı. Daha sonra ayıklanarak ulaşan bilgilerde, US Havayolları'na ait 1549 sefer sayılı La Guardia-Charlotte seferini yapan, içinde 146 yolcu ve 5 mürettebat bulunan uçağın bir kuş sürüsüne çarptığı, motorları duran uçağın Hudson Nehri üzerine düştüğü bildirildi.


New York ve New Jersey'de yüzlerce ambulans, itfaiye ve polis aracının kentin batı yakasına akın etmesine yolaçan olayda, nehrin soğuk sularına çarparak bir süre su üzerinde yüzen uçağın yolcuları, kanat bölümüne çıkarıldı. Yolcular ve mürettebat, çevrede bekleyen kurtarma botları ve tekneler tarafından kurtatrıldı.

 


 

Editör: TE Bilişim