ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik nedenleriyle uyguladığını öne sürdüğü yaptırımlar listesine 59 Çin merkezli şirket ve 29 Çin merkezli gemi inşa tesisleri de dahil olmak üzere toplam 77 kuruluş ekledi.

En son yaptırımlar, ABD'nin China Shipbuilding Group (Çin Gemi İnşa Grubu)'nu Güney Çin Denizi'nin ihtilaflı bölgelerinde altyapı geliştirmedeki rolü nedeniyle kara listeye almasının ardından geldi. ABD'den gelen açıklamalarda, söz konusu firmaların Güney Çin Denizi'nde Çin Hükümeti'nin tartışmalı bölgelerde silahlanması ve hak iddia etmesine yardımcı olmaları sebebiyle yaptırım uygulandığı söylendi. ABD, yaptırımların Güney Çin Denizi'nde militarizasyonu ve hukuka aykırı deniz iddialarını destekleyen kuruluşlar ile Halk Kurtuluş Ordusu'nun programlarını destekleyen kuruluşlara uygulandığını belirtti.

Son yaptırımlar arasında China Shipbuilding Group'un 25 araştırma enstitüsü eklenirken, CSSC Huangpu Wenchong Shipbuilding, Chongqing Chuandong Shipbuilding, Guangxin Shipbuilding and Heavy Industry, Guangzhou Taicheng Shipbuilding Industry de dahil olmak üzere dört tersane de listeye eklendi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin; "ABD piyasa ekonomisini ve adil rekabeti savunduğunu iddia ediyor, ancak uluslararası ticaret kurallarına aykırı davranarak hem Çinli hem de Amerikan şirketlerinin çıkarlarına, normal teknolojik alışverişlere ve ticaret akışlarına zarar veriyor. ABD'yi yabancı şirketlere yönelik baskılayıcı tavırlarını durdurmaya çağırıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim