ABD,geçtiğimiz Salı günü İsrail'in en büyükholdinglerinden Ofer Brothers'in İran'la ticaretyaptığından dolayı koymuş olduğu kısıtlamalarını kaldırdı.

ABD, bu kararla Oferler'i 'Kara Liste'den çıkarmış oldu. 

Ofer Kardeşler, İran'a 8,65 Milyon Dolara tanker sattıkları iddiaları ortaya çıktığında bunu yalanlamış ancak Pentagon, yine de firmayı yaptırım uygulanacak şirketler listesine almıştı.

Pentagon, salı günü yaptığı duyuruda Ofer Brothers'in yaptırım uygulanacak şirketler listesinden çıkarıldığını, bu kararın grubun dolaylı olarak sahip olduğu bir işletmecilik ve bir armatörlük şirketini ise kapsamadığını belirtti.

Ofer Grup, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Artık adımız temize çıkmıştır' saptamasında bulundu. 

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, ABD açıklamasının amacının yaptırım uygulanacak firmaları daha hassas bir şekilde ortaya koymak olduğunu söyledi. Nuland, şöyle dedi:

'24 Mayıs tarihinde yapılan yaptırımlar duyurusunda OFER KARDEŞLER GRUBU ticari adı kullanılmış bununla bazı bankalar ve şirketler bizim bütün Ofer Grubu şirketlerini kastettiğimizi zannetmişlerdir.  Oysa yaptırımlar sadece tanker transferini gerçekleştiren bir şirkete uygulanacaktı'

Yaptırımlar, Ofer Grubu'nun ABD İthalat-İhracat Bankasından finans sağlamasını engellemekteydi. Yaptırımlar yüzünden Ofer Grubu ayrıca ABD Finans Kuruluşlarından 10 milyon dolarlık kaynağını kullanamıyor, ABD ihracat yetki belgesini yenileyemiyordu. 

ABD'nin 24 Mayıs yaptırım kararları kapsamında bulunan şirketler arasında halen PCCI, The Royal Oyster Group, Birleşik Arap Emirliklerinden Speedy Ship, Singapur'dan Tanker Pacific ve Monako'dan Associated Shipbroking gibi firmalar bulunuyor. 

Yaptırım kararlarının açıklanmasından sonra 3 Haziran günü Ofer Kardeşlerden Sami Ofer evinde ölü bulunmuştu. Kardeşi Yehuda Ofer de Eylül 2011 başında yine evinde yaşamını yitirmişti.

Editör: TE Bilişim