Bu manevralara Monterey adlı bir kruvazör katılıyor. Bu gemi ABD deniz kuvvetlerinin en güçlü kruvazörlerinden biri ve güvertesinde Aegis sistemi ve kanatlı Tomahawk roketleri taşıyor. Amerikalıların bu silahları kullanarak korsanlara ateş açmayacakları gün gibi ortada. Karadeniz’de modern bir Amerikan savaş gemisinin belirmesi Rusya’ya karşı bir çeşit politik baskı unsurudur. Rusya’nın Sesi Radyosu’na yapılan bu açıklama Jeopolitik sorunlar Akademisi başkan yardımcısı Konstantin Sivkov’dan geldi.                 

Kruvazör tipi böylesi gemiler, hele de roket savunma sistemi ile donatılmış gemiler korsanlara karşı mücadelede kullanılmazlar. O başka bir sınıftır. Bu kruvazör ise savaş tiyatrosu sahnesinde kullanılan hareketli bir roket savunma sistemidir. Bu ABD’nin Romanya’da kurulması düşünülen yer üstü sistemlere ek olarak bu sistemi devreye soktuğunu gösteriyor. Rusya Amerika’nın bu bölgedeki aktifliğinden dolayı rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Ancak ABD’den buna herhangi bir tepki gelmedi.

Bu yaklaşım Moskova ve Washington’un anlaştığı üzere Avrupa’da gelecekte kurulacak roket savunma sisteminin konsept ve mimarisinin ortaklaşa tespit edilmesi yaklaşımına açık bir şekilde fayda getirmiyor. Karadeniz’de Monterey’in ortaya çıkması ile yaşanan sürpriz ABD’nin Avrupa’da kurulacak roket savunma sisteminin Rusya’ya karşı olmayacağı yolundaki sözlü açıklamalarına inanılması konusunda şüpheler doğuruyor. Konstantin Sivkov bakın daha neler diyor:             

Rusya Federasyonu Karadeniz Filo’sunda Montreye’e karşı durabilecek tek bir savaş gemisi var. Bu nedenle Amerikan kruvazörü Rusya’nın bölgedeki güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluyor.

Bunun dışında ABD 1936 Akdeniz ve Karadeniz arasındaki boğazların durumunu tespit eden anlaşmayı da ihlal ediyor. Hatırlayalım, bu belge Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemileri ile ilgili çok ciddi tonaj ve sınıf sınırlamaları getiriyor. Prensip olarak Çanakkale ve İstanbul boğazlarından sadece küçük Amerikan su üstü savaş gemileri geçebilir, ama kesinlikle Monterey gibi güçlü bir kruvazör değil.

Konstantin Sivkov’a göre ABD bu geminin Karadeniz’e açılması ile işlevsel bakımdan önemli olan bu bölgeyi kontrol etmeye girişmiş oluyor. Ne de olsa Monterey korsanlarla mücadele adı altında yerel hidroloji ve hidrografya hakkında, yabancı gemilerin konuşlanım sistemleri ve navigasyon işaretlerinin konumları hakkında bilgi topluyor.

Editör: TE Bilişim