Rusya'yla kriz yaratan ABD gemisi yeniden Boğazlar'da

Çanakkale Boğazı’ndan bu sabah geçiş yapan ABD Donanması’na ait "USS Taylor" fırkateyni, 43 gün aradan sonra bir kez daha ’sıcak bölge’ Karadeniz’e çıkıyor. ABD savaş gemisi, daha önceki Karadeniz görevi sırasında Samsun'da karaya oturduğu için bölgede 21 günden fazla kalmış ve bu durum Rusya’nın tepkisine yol açmıştı. "50" borda numaralı "USS Taylor", saat 07.00’de Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı. Türk Sahil Güvenlik Botu’nun eşlik ettiği savaş gemisi saat 08.20’de Çanakkale önlerine ulaştı. Boğazda manevra yapan gemi, Nara Burnu’nu dönerek Marmara Denizi’ne doğru yol aldı.

RUSYA TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMIŞTI

USS Taylor fırkateyni, ABD Donanması’nın 2014 yılında Karadeniz’e gönderdiği ilk gemiydi. Şubat ayı başında Rusya’daki Soçi Kış Olimpiyatları’nın güvenliğinin sağlanması kapsamında Çanakkale ve İstanbul Boğazları’nı geçerek Karadeniz’e açılan “USS Taylor”, yakıt takviyesi için Samsunport Sanayi Rıhtımı’na girdiği sırada pervanesi kırılmıştı. Onarımı bir türlü tamamlanamayan savaş gemisi, 1936 Montrö Anlaşması uyarınca Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkeler için konan 21 günlük süreyi aşmıştı. Olayın ardından geminin kumandanı Dennis Volpe görevden alınmıştı. ABD savaş gemisi, 10 Mart tarihinde ’Coastal Voyager’ adlı Hollanda bayraklı römorkör tarafından çekilerek onarım için Girit Adası’na götürülmek üzere Türk boğazlarından geçirilerek Ege Denizi’ne çıkmıştı.

Ancak ABD savaş gemisinin Karadeniz’de 21 günden fazla kalması üzerine Rusya, ABD’ye tepki göstermiş, Türkiye’yi de ABD savaş gemilerine Montrö’yü deldirdiği gerekçesiyle suçlamıştı.

Editör: TE Bilişim