SAVAŞA ROBOT TAKVİYESİ

ABD ordusu, savaş gemilerinde görev alması planlanan insan benzeri robot la savaş kabiliyetini ciddi ölçüde artırmayı amaçlıyor. NTV'nin haberine göre, Otonom Gemi Robotu (AHS), duman nedeniyle görüş alanının sıfıra indiği durumlarda hareket edebilecek, merdivene tırmanabilecek, dar koridorlardan geçebilecek, ölümcül yangınları etkisiz hale getirebilecek ve en önemlisi, insan hareketleri ve komutlarına tepki verebilecek.

Yıldız Savaşları’nın 35 yıllık robot karakteri C-3PO’ya fazlasıyla benzeyen robot, ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı’yla beraber çalışan Virginia Tech Üniversitesi’ne bağlı Robotik ve Mekanizma Laboratuvarı (RoMela) tarafından geliştirildi.

İNSANLARIN TEPKİLERİNİ ALGILAYABİLECEK

Prototip tasarımları C-3PO’ya dayanan robot, yüzünde alıcılar ve kızılötesi kamera bulunduracak. Bu sayede insanların tepkilerini algılayabilecek ve çok kalın duman bulutunun ötesini görebilecek. Son derece esnek ve çevik olması tasarlanan robot, yangınları söndürmek için yangın tüpü veya su hortumu bile kullanabilecek. AHS’nin bu özelliğiyle, müdahale edilmesi kolay olmayan yangınları etkisiz hale getirerek çok sayıda denizcinin hayatını kurtarması amaçlanıyor.

 
 
YANGINA MÜDAHALE EDECEK

Projenin başında yer alan Profesör Dennis Hong, Sunday Express gazetesine yaptığı açıklamada, “AHS şu an yürüyebiliyor. Gelecek yıl bir savaş gemisinde test edilmeye başlanacak. Ancak bu durum robotun hazır olduğu anlamına gelmiyor” dedi. Hong, AHS’nin üzerinde daha çok çalışmaları gerektiğini, yangına müdahale etme, çatışma anındaki hareket kabiliyeti ve alıcılarının performansı gibi konularda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

İLK MÜDAHALE ROBOTTAN
 
ABD Savunma Projeleri Kurumu, bu yılın başında güvenlik tedbirleri kapsamında geliştirilecek insan benzeri bir robot projesi için 1.5 milyon dolarlık yarışma başlatmıştı. ABD ordusunun gelecekte kullanmak istediği robotların, terör saldırılarının, sanayi kazalarının veya doğal afetlerin sonunda ilk müdahaleyi yapmaları için hazırlanmaları planlanıyor.

Editör: TE Bilişim