Washington'da üst düzey ABD'li yetkililerle görüşen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mavi Marmara baskınından ötürü Türkiye'den özür dilenmemesi konusunda şu ana kadar kararlı bir tutum sergileyen Tel Aviv'in bu tavrında değişikliğe gidebileceğinin sinyalini verdi. Barak, "Türkiye'den özür dilemeyi değerlendirmek konusunda istekliyiz" dedi.

ABD’li mevkidaşı Leon Panetta ile bir araya geldikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Barak, “Mavi Marmara baskınıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) raporunun açıklanmasını beklemek yerine Türkiye ile ortak görüşe varılmasını tercih edeceğini” ifade etti. Barak, Mavi Marmara olayının “İsrail için sorunlu bir konu olduğunu” da sözlerine ekledi.

Barak açıklamasında, “Savunma Bakanlığı ve İsrail güvenlik Güçleri danışmanları, komutanları ve askerleri yasal süreçten korumak adına Türkiye’yle uzlaşmaya varılmasını tavsiye ediyor” ifadesini kullandı.  

Barak, “Gazze'ye deniz ablukası uyguladığımız veya güç kullandığımız için özür dilemiyoruz… Mavi Marmara operasyonu sırasında yaşanan sorunlar için özür dilemeyi değerlendirmek konusunda istekliyiz. Tabii gerçekten böyle sorunlar varsa... Bu düşünceyi sevmiyorum ama bu yapmak zorunda olduğumuz bir tercih” diye konuştu.

ABD UZLAŞMA KONUSUNDA ISRARLI
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Barak ile bir saat süren görüşmesinde, “İsrail’in Türkiye’yle uzlaşmaya varmasının önemine” değindi.

İsrail’in Türkiye ile ilişkileri, Barak’ın Beyaz Saray’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile yaptığı görüşmelerde de tekrarlandı.

Güçlü bir ABD-Türkiye-İsrail bağının Ortadoğu’daki istikrar için kritik olduğuna inanan Washington, Mavi Marmara krizini sona erdirecek bir formül bulunması için Tel Aviv ve Ankara’ya uyguladığı baskıyı sürdürüyor.

Barak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun etrafındaki yetkililer arasında Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini savunan en önemli isim.

Türkiye, Mavi Marmara baskını için İsrail’in özür dilemesini, baskında ölen dokuz Türk’ün ailesine tazminat ödenmesini ve Gazze Şeridi’ne uygulanan deniz ablukasının kaldırılmasını istiyor.

SON OLARAK BAN Kİ-MUN İLE GÖRÜŞECEK
Barak, New York’ta yapacağı görüşmelerin sonuncusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile bir araya gelecek.

Barak, Eylül ayında BM’de Filistin devletinin tanınması konusunda, “Umuyorum ki ABD ve Ortadoğu Dörtlüsü tarafından varılan formül üzerinde anlaşmaya varılarak, Filistin tek taraflı bir devlet kurma ilanı yapmamaya ikna edilecek” dedi.

Barak, “Eğer bu tür bir formül üzerinde uzlaşmaya varamazsak, bazı Avrupalı ülkeler Filistin lehine oy verebilir. Bu, kısa zamanda sonuç vermeyecek olsa da İsrail için sorunlu bir süreç başlatabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim