ABD Artık Karadeniz'de de Yok  
 
Gürcistan'a insani yardım götürdüğü gerekçesiyle boğazlardan geçerek Karadeniz'e giren ABD'nin, savaş gemilerini çektiği öğrenildi. Bu çekilme ile Karadeniz'i uygulamada uluslararası deniz haline getiren fiili durum ortadan kalktı.


Dışişleri Bakanlığının ABD'ye sık sık Montrö Antlaşmasını hatırlatmasına neden olan Amerikan savaş gemileri sessiz sedasız Karadeniz'den çıktı. Edinilen bilgiye göre son Amerikan savaş gemisi USS Taylor, geçen ay ortalarında İstanbul Boğazından geçerek Ege'ye geçti.

İLK GEÇİŞ 22 AĞUSTOS'TAYDI

22 Ağustos'ta Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçip Karadeniz'e açılan ilk ABD savaş gemisi 74 bordo numaralı 'MC Faul' destroyeri olmuştu. 6.filoda görevli McFaul aslında İsrail'deki Güvenilir Denizkızı Tatbikatında görevlendirilmişken son anda Karadeniz'e yönlendirilmişti.

McFaul'un açtığı yoldan daha sonra pek çok Amerikan savaş gemisi geçti. Türkiye'nin taraf olduğu Montrö Anlaşması gereği savaş gemilerini kısıtlı olarak Karadeniz'e sokan ABD, ara formüllerle buradaki varlığını sürdürdü.

Montrö Anlaşmasına aykırı olarak Amerikan Deniz Kuvvetlerine ait 75 bin tonluk Mercy Hastane gemisi ile Boğazları aşamayan ABD, daha küçük tonajlı gemilerini 21'er gün Karadeniz'de tutup sonra yeniden girdi. McFaul da ilk girişini tamamladıktan sonra çıkış yapmış ardından tekrar Karadeniz'e girmişti.

ABD GEMİLERİ ARTINCA RUSYA İLE TÜRKİYE GÖRÜŞMEYE OTURDU

3 Eylül günü LCC- 20 borda numaralı USS Mount Whitney (MTW) ve Pathfinder isimli T-AGS-60 bordo numaralı savaş gemisi boğazlardan geçerek Karadeniz'e giriş yaptı.

 Bu iki geminin girişinden bir gün önce açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Visotskiy ile görüştüğünü duyurdu.

Genelkurmay'ın açıklamasında "bölgedeki son gelişmeler üzerinde görüş teatisi" şeklinde yer alan görüşme Karadeniz'in uluslararası sularında seyir halindeki TCG Kemalreis Fırkateyni'nde gerçekleşti. Rus Komutanın helikopterle yetiştiği sürpriz görüşmeyi Oramiral Ataç son ana kadar gizli tuttu.

Bu iki komutanın yüz yüze görüşmesini önemli kılan bir unsur da Amerikan gemilerinden birinin özelliği idi.

Daha önce 2.Filo'nun amiral gemisi ve halen ABD'nin Akdeniz'deki donanması 6. Filo'nun bayrak gemisi olan MTW aslında dünyanın herhangi bir noktasından şifreli olarak bütün radyo frekanslarında sinyal alıp gönderebilen bugüne kadar inşa edilen en gelişmiş komuta, kontrol ve istihbarat gemisi olarak biliniyor. MTW daha önce ABD'nin Haiti'yi işgal ettiği Demokrasiyi Destekleme Operasyonu'na amiral gemi olarak katılmıştı.

SON GEMİ USS TAYLOR OLDU

Taylor isimli ABD savaş gemisi Ocak ayı ortalarında Karadeniz'i terk etti. Karadeniz'den çıkmadan önce Samsun Limanı'nı ziyaret eden gemi istihbarat raporlarına göre Bulgaristan'ın Varna ve Romanya'nın Köstence Limanları yakınındaki Amerikan Askeri üslerini de ziyaret etti. Son gemi Karadeniz'i terk ettikten sonra hiçbir Amerikan gemisi bu sulara tekrar girmeye kalkışmadı.

Özgür EKŞİ - ANKARA

Editör: TE Bilişim