Bölgedeki korsanlar tarafından bir Azeri denizcinin öldürüldüğü ve 15 Türk denizcinin kaçırıldığı Mozart isimli konteyener gemisine yapılan saldırıdan sonra Türk Büyükelçiliği ile Nijerya Denizcilik İdaresi ve Güvenlik Dairesi (NIMASA) yetkilileri, Türkiye merkezli Borealis Denizcilik tarafından işletilen Mozart konteyner gemisindeki Türk denizcilerin kaçırılmasını görüşmek üzere bir araya geldi. 

''15 Türk denizcinin güvenli bir şekilde geri dönmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz...''

Nijerya Denizcilik İdaresi ve Güvenlik Dairesi Başkanı Bashir Jamoh, "Nijerya karasularının dışında Liberya bayraklı gemiden kaçırılan 15 Türk denizcinin güvenli bir şekilde geri dönmesi için elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza dair ona güvence verdim" ifadelerini kullandı.

Bu açıklama, Eagle Bulk'un, kuru yük gemisi Rowayton Eagle'ın Nijerya, Lagos'un yaklaşık 240 mil güneydoğusunda saldırıya uğradığını açıkladıktan sonra geldi. Eagle Bulk'tan yapılan açıklamada ise; "Olayın çözüldüğünü, mürettebatımızın güvende ve zarar görmediğini bildirmekten memnuniyet duyuyoruz.'' ifadeleri kullanıldı. Geminin güvenlik danışmanı Dyad Global, mürettebatın korunaklı alanda toplanırken geminin bir süre sürüklendiğini bildirdi. Dryad, Ganalı bir donanma gemisinin yardım etmeye çalıştığını, ancak mekanik arızalar nedeniyle yük gemisine zamanında ulaşamadığını da ekledi. Saldırının ardından Nijeryalı bir güvenlik gemisinin, gemiye Nijerya sularına kadar eşlik ettiği bildirildi.

AB koordinasyon sağlayacak!

Devam eden saldırılara ve yerel yönetimlerin bu saldırıları önleyememesine dayanarak, Avrupa Konseyi'nin bölgedeki korsan faaliyetlerini önleme çalışmalarını daha iyi koordine ederek yardım etmeye karar verdiği bildirildi.

AB'nin, siyasi kontrolü sağlamak için çalışacağı ve organize suçlar da dahil olmak üzere deniz güvenliğinin önündeki pek çok zorluğun üstesinden gelmek için Batı ve Orta Afrika Devletlerine stratejik rehberlik sağlayacağı bildiriliyor. AB ayrıca, daha geniş bir Avrupa operasyonel angajmanı yoluyla Gine Körfezi'nin kıyı devletleri ile çalışmayı artırma taahhüdünü teyit etti.

Editör: TE Bilişim