AB Kuvvetleri Somali'li Korsanları Püskürtüyor

Yunan hükümeti, Avrupa Birliği oluşturduğu deniz kuvvetlerinin Somali açıklarında korsanların Yunan  tankerine saldırısını püskürttüğünü açıkladı. Firkateynler, savaş uçakları ve helikopterler tankere dogru yol alırken, korsanların gemiye çıkmaya çalıştıkları da açıklamada yer aldı.

Yunan bayraklı Kriti Episkopi’nin  İran yönünde  gittiği ve korsanlar tarafından 2 kez hücuma uğradığı söylendi. tankerin kaptanı saldırıya uğradıklarında  önce Yunan Bakanlığını aramış ve bakanlıkça Avrupa Brliğinin Bölgeye gönderdiği savaş gemileri operasyon karargahına yönlendirilmiş.

Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada ‘’ 2 başarısız girişim olduğunu, operasyon karargahının uçak, helikopter ve firkateynleri bölgeye yollandıktan sonra korsanların kaçtığını söyledi.

Geçtiğimiz perşembe günü Fransız deniz kuvvetleri; Panama kargo gemisini zaptetmeye çalışan korsanların ele geçirildiğini açıkladı. Deniz kuvvetleri sözcüsünün açıklamasında MapSomali'li korsan oldukları düşünülen iki hızlı botta bulunan 8 şüphelinin yakalandığını açıklamıştı. Daha önce de Malezya askeri helikopteri Hindistana ait bir tankeri Somali'li korsanların saldırısından kurtarmıştı. Ancak ayni gün Korsanlar bir Mısır kargo gemisini 28 mürettebatıyla birlikte kaçırdılar.

Uluslararası Deniz Bürosu, deniz kuvvetleri devriyesini çoğaltarak  çok sayıda korsan saldırısını azalttıklarını söyledi. 

Uluslararası Deniz Bürosu’na göre, geçen ay korsanlar tarafından 2 gemi ele geçirildi. Somali'li korsanların elinde hala yaklaşık 15 gemi ile 200 den fazla denizci rehin olarak bulunuyor. 

2008’ de  dünyanın en işlek  deniz yollarından biri olan Aden körfezi ve Hint okyanusunda 100 den fazla korsan saldırısı vardı.

Avrupa Birliği korsanlara karşı oluşturduğu bu savunma gücü geçtiğimiz ay kuruldu ve ilk operasyonunu Yunan gemisini koruyarak yapmış oldu. Bölgede ayrıca Hindistan, İran, Çin, Amerika ve Malezya'ya ait savaş gemileri bulunuyor. (Tercume haber:Eylül ÇETİNKAYA/denizhaber.com)

 

Editör: TE Bilişim