AB politikacıları, emisyon sınırlamasının, Avrupa sınırları içerisindeki nakliyelerden kaynaklanan emisyonların yanı sıra AB limanlarına yanaşan veya buradan hareket eden uluslararası seyahatleri de içerecek şekilde genişletilmesi gerektiğini ve gemi sahiplerinin bu emisyon sınırlama gerekliliklerini karşılamak için AB karbon ruhsatları almaya zorlanması gerektiğini söyledi.

Kirleten öder ilkesi!

Parlamentonun konuyla ilgili görüşmelerine başkanlık eden çevreci milletvekili Jutta Paulus, "Kirleten öder ilkesinin nakliyeye uygulanmasının tam zamanıdır." dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri, AB'nin gemi emisyonları için izleme, raporlama ve doğrulama (MRV) sisteminin revizyonunun bir parçası olarak, nakliye şirketleri için 2030 yılına kadar kademeli olarak ulaşılacak -% 40 sera gazı hedefini destekledi. Ayrıca nakliye şirketlerinin kirlilikleri için AB karbon ruhsatı (Carbon Permits) satın almaları gerektiği belirtildi.

Transport & Environment'ın nakliye programı yöneticisi Faïg Abbasov; “Parlamento, giderek artan nakliye kaynaklı emisyonlar karşısında eylemsizlikten bıktı. Bu, AB başkanı von der Leyen'e, AB'nin daha iddialı 2030 iklim hedefinin deniz emisyonları için de geçerli olması gerektiği ve gemilerin AB karbon sınırlamaları çerçevesinde yayılan tüm kirliliğin bedelinin ödenmesi gerektiği konusunda açık bir sinyaldir." dedi.

Denizcilik lobi grupları ise, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) endüstrinin çevre gündemini yönlendirmek için hala en iyi konumda olduğunu savunarak, uluslararası çevre düzenlemelerinin parçalanmasına karşı çıktılar.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası genel sekreter yardımcısı Simon Bennett, "AB'nin karbon sınırlamalarını uluslararası nakliyeciliğe genişletme önerisi, IMO'da halihazırda devam eden küresel müzakerelerini görmezden geliyor ve dünya ekonomisi için hassas bir zamanda ticaret gerilimlerini ateşleme riski taşıyor." dedi.

Editör: TE Bilişim