Yat yapım ve bakım- onarımı sektöründe hızla büyüyen Antalya Serbest Bölge'de bu yıl, 20 ultra lüks yat tamamlanarak denize indirildi. 2010'un son mega yatı, geçen cuma günü suyla buluşturulan 41 metrelik kompozit tekne oldu. Peri Yatçılık'a ait bu tekneyle birlikte, dünyanın önemli isimleri için ultra lüks yatların üretildiği bölgede, bugüne kadar toplam 188 yatın üretimi tamamlanmış oldu. Bu yıl denize indirilen 20 ultra lüks yattan ise 91 milyon dolar gelir elde edildi.
2011 planları içinde de, CMB Yatçılık firması tarafından 17 metrelik 110 yolcu kapasiteli kompozit katamaran yat, Vicem Yatçılık tarafından 46 metrelik kompozit yat, Pruva Yatçılık tarafından 25 metrelik ahşap lamine yelkenli, OCC Yatçılık tarafından 7 adet 8.53 metre boyunda fiber clas türü yat bulunuyor.

Sunrise Yatçılık firması ise 2013 yılında denize indirilmesi planlanan 63 metre boyutunda çelik alüminyum dev bir yat projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar yapılanların en büyüğü olacak bu projenin dışında 2012 yılı için ise 45 metrelik ultra lüks bir yat için çalışmalara başlandı.

DENİZDE YAT FUARI YAPILMALI

Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 2011 yılı hedeflerinin, yapım aşamasındakilerle birlikte en az 20 yatın denize indirilmesi olduğunu söyledi. Zeki Gürses, önümüzdeki yıl planlanan gelir hedefinin ise en az 100 milyon dolar olduğunu açıkladı. Yat sektöründe 34'ü üretici 54 firmanın faaliyet gösterdiğine işaret eden Zeki Gürses, daha önce gündeme gelen denizde yat fuarının, balıkçı barınağı ve yükleme- boşaltma limanı nedeniyle yaşanan sıkıntılar yüzünden planlanamadığını belirterek, 'Antalya'da denizde yat fuarı düzenlenmesi, yat sektörünün ciddi anlamda önünü açar ve büyük bir gelişim sağlanabilir' dedi.

27 YATIN BAKIM- ONARIMI YAPILDI

Serbest Bölge'de 2000'de yat üretimine, 2005'de ise yat bakım-onarımına başlanıldığını belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, ASBAŞ'ın yat bakım-onarımında da önemli bir gelişme yaşadığını açıkladı. 2005 ve 2006 yıllarında 1'er, 2007 ve 2008'de 2'şer yat bakım ve onarımının yapıldığını belirten Zeki Gürses, 2009'da bu rakamın 8'e, 2010 yılında ise 13'e yükseldiğini söyledi. Gürses, bugüne kadar ASBAŞ'da toplam 27 yattan 17'sinin bakım- onarımının yapıldığını, 10'unun ise devam ettiğini kaydetti.

YAT BAKIM-ONARIM ÜSSÜ OLACAK

Yat bakım ve onarım faaliyetlerinin artırılması için yaşanan açık alan sıkıntısının çözümü için önemliyol alındığını da vurgulayan Zeki Gürses, çalışmaların Antalya ayağının Vali Ahmet Altıparmak'ın bürokratik engellerin aşılması yönünde verdiği desteklerle aşıldığını ve konunun Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü'nde olduğunu dile getirdi.

BU YIL DENİZE İNDİRİLEN YATLAR

Antalya Serbest Bölge'de bu yıl tamamlanarak denize indirilen, altın, Swarovski, pırlanta gibi taşlar kullanılarak süslemeleri yapılan ultra lüks 20 yat ve yapan firmaları şunlar:

-Alya Yatçılık tarafından 25 metrelik 'Aiyana' ve 17 metrelik 'Swisscat' isimli iki yelkenli üreterek denize indirildi.
-Peri Yatçılık, 28.61 metre boyunda 'Mitsi' isimli kompozit motor yatını ve 41 metrelik kompozit yatını denize indirdi.
-Cyrus Yatçılık, 34.57 metre boyundaki 'Volaro' isimli kompozit motor yatını mavi sularla buluşturdu.

-Vicem Yatçılık ahşap lamine olan 22.15 metrelik bir tekne ile 23 metrelik 'Neccessary Eguipment' isimli yatları üretti.
-CMM Yatçılık 13.90 metre uzunluğundaki 'Solare' isimli kompozit motor yatı tamamladı.

-CMB Yatçılık, Avrupa'nın en büyük kompozit motor yatı olan 46 metre uzunluğundaki 'Mystic' ile 18.67 metre uzunluğundaki 'Sanpata' isimli iki yatı denize indirdi.

-TSMM Yatçılık, 18.26 metrelik 'Ariel', 41 metrelik 'Big Dream' ve 34.5 metrelik 'Lili 5' isimli kompozit motor yatları denize indirdi.
-Saba Yatçılık, 42.2 metrelik ahşap 'Perla Del Mare' isimli tekne ile 33 metrelik çelik 'B.Nice' isimli tekneleri bitirdi.
-Ares Yatçılık, 6.9 metrelik iki adet 'Expression 25' isimli yat ve yine kompozit motor yat olan 16.20 metrelik 'Ares Coupe''yi tamamladı.
-Peer Gynt Yatçılık, 6.30 metre boyundaki 'Sloep Boat' ve 27.38 metre boyundaki 'Big Dubber Duck' adlı iki adet kompozit motor yatı bitirdi.

 

Editör: TE Bilişim