9 ülkeden korsanlığa karşı işbirliği anlaşması

Somali açıklarındaki korsanlık eylemlerinden etkilenen 9 bölge ülkesinin bugün Cibuti'de, daha yakın bölgesel işbirliğinin yolunu açacak bir "ortak tutum" anlaşması imzaladıkları bildirildi.

Konuyla ilgili üç gün süreli bir toplantı düzenleyen Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) deniz güvenliği bölümü başkanı Koije Sekimizu, Cibuti, Etiyopya, Kenya, Madagaskar, Maldivler, Seyşeller, Somali, Yemen ve Tanzanya'nın imzaladığı bu anlaşmanın, Arap ülkeleriyle Afrika ülkeleri arasında, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nun batı kesimindeki korsanlık eylemleriyle mücadele amacıyla imzalanan ilk bölgesel anlaşma olduğunu belirtti. 

Koije Sekimizu, korsanlığa karşı artık etkili bir bölgesel mücadele mekanizmaları bulunduğunu, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün bu anlaşmanın uygulanmasında yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

Sekimizu, korsanların yargılanabilmeleri için ülkelerin yasalarını geliştirmeleri çağrısında da bulundu.

Toplantıya katılan 22 ülkenin dokuzunun imzaladığı anlaşma, özellikle korsanlık eylemleriyle ilgili, Mombasa, Darüsselam ve Sana'da üç enformasyon merkezi kurulmasını ve korsanlarla mücadeleyle görevli kişiler için Cibuti'de eğitim merkezi oluşturulmasını öngörüyor.(aa)

Editör: TE Bilişim