DOKUZ EYLÜL’DEN DENİZCİLİK EĞİTİMİNDE YİNE BİR İLK: DENİZ TURİZMİ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BAŞLADI

Türkiye’de denizcilik eğitiminde bir ilk olan Deniz Turizmi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü işbirliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEUZEM) aracılığıyla başladı. 

Turizm, marina işletmeciliği, yatçılık, kruvaziyer turizmi, yelken, su sporları ve deniz turizmine ilgi duyan, dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu herkesin faydalanabileceği programla denizcilik eğitimine yeni bir vizyon getirilmesi hedefleniyor. 

Deniz turizmi sektörü için uzman yetiştirmeye yönelik, denizcilik, turizm ve deniz işletmeciliği gibi disiplinleri içine alan disiplinlerarası bir yüksek lisans programı olan Deniz Turizmi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı üç yarıyıldan oluşuyor. 
 
Program, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümlerinin öğretim kadrosu ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi teknik uzmanları tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde birlikte yürütülmektedir. 

Program ile ilgili olarak bilgi veren Dokuz Eylül üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kpt. Serim PAKER şunları söyledi:

“Deniz Turizmi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programına ilgi, beklentileri karşılayacak düzeyde yüksek olmuştur. Dört yıllık fakülte ve yüksekokul mezunlarının başvurabildiği program 15Temmuz 2014’de kayıtlara başlamış,  15 Eylül 2014 tarihinde de fiilen derslerine başlamıştır.

 “Programımıza kayıt yaptıran öğrencilerimizin bir kısmı Dokuz Eylül Üniversitesi Yerleşkelerinin bulunduğu İzmir ilinde ikamet etmekte bir kısmı ise Ankara, İstanbul, Antalya gibi Türkiye’nin pek çok kentinden katılmaktadır. Lisans eğitimleri ve iş tecrübeleri de çeşitlilik gösteren öğrencilerimizin bazıları kamu, bazıları özel sektör çalışanı olup, bir kısmı marinacılık, yat işletmeciliği gibi deniz turizmi alanlarında çalışırken, bir kısmı farklı sektörlerden katılmakta olup bazıları gelecekte deniz turizmi alanda çalışmayı veya yatırım yapmayı planlamaktadır. Öğrencilerimiz arasında milli yelkenciler, denizciliği hobi olarak görenler, gemilerde çalışmakta olan profesyonel denizciler ve turizm işletmecileri bulunmakta olup, deniz sevgisi ve deniz turizmi ortak paydasında bu programda buluşup eğitimlerini büyük bir keyif ve ilgiyle sürdürmektedirler.”

Programın yapısı ile ilgili bilgiler veren Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru GÜNLÜ ise Deniz Turizmi’nin, Türkiye'nin turizm gerçeği olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Deniz Turizmi üzerinde çokça konuşulan ve her yıl ülkemizi ziyaret eden milyonlarca turistin en önemli seyahat motifi. Dolayısıyla sektörde ciddi anlamda bir talep gündeme gelirken, deniz turizmine olan bu ilgi arzı da şekillendirmekte, yüzlerce insana istihdam sağlamada aracılık etmektedir. Bu denli önem arz eden bir turistik ürün çeşidinin farklı yönleri ile ele alınması gerektiği inancı ile Denizcilik Fakültesi ile bölümümüz Turizm İşletmeciliği arasında 1998 yılı itibari ile sinerji oluşturarak gerek sempozyum gerekse tezsiz yüksek lisans programımız ile Deniz ve Turizm kavramlarını bir arada ele alabilmenin, bu konuda öncülük etmenin keyfini yaşadık. Uzaktan eğitim ise bu konudaki kararlılığımızın yansıması olduğu gibi, öte yandan programdan yararlanmak isteyen hedef kitlemize sunduğumuz bir fırsat diye düşünüyorum. 

“İki kurum olarak başarı ile yol aldığımız bu birliktelikte, Deniz Turizmi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programımız ile hem arzı oluşturan hem de talebi oluşturan aktörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir içerik ve elbette programa emek veren öğretim üyelerimizin  özverileri ile daha da başarılı sonuçlar elde edeceğimize inancımız tam."

Programın oluşturulmasında görev alan Dokuz Eylül üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Program Koordinatör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kpt. Oğuz ATİK ise açıklamasında şunları belirtti:

“Programımız, deniz turizminde büyük öneme sahip, yıllık yaklaşık 37 milyar dolarlık pazar payıyla hızla büyüyen kruvaziyer sektörünün gözde destinasyon bölgelerinde bulunan uğrak limanlarımızda görev alacak yetişmiş personel talebinin karşılanmasında da önemli katkı sağlayacaktır.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı Deniz Turizmi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programına yönelik ayrıntılı bilgiye denizturizmiueyl.deu.edu.tr adresinden ve sosyal ağlardan ulaşılabilmektedir.

 

Editör: TE Bilişim