DOKUZ EYLÜL’DE ON SEKİZİNCİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ’NDE İLK MEZUNİYET

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 18. Dönem Mezuniyet Töreni 10 Haziran 2010 saat 14.00’de İzmir Büyükşehir Belediyesi İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde yapıldı. 1988’de eğitime başlayarak 31 Ekim 2009’da Fakülte’ye dönüşen Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi böylece Fakülte olarak ilk mezunlarını vermiş oldu. Bu törende Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nün 18. dönem mezuniyeti, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 12. dönem mezuniyeti gerçekleşmiş oldu.

1988’de eğitime başlayarak ilk mezunlarını 1993’de veren Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü 1993-2010 arasında toplam 870 mezun vermiş oldu. 1995’de “Güverte Bölümü” adıyla eğitime başlayarak ilk mezunlarını 1999’da veren bölüm de YÖK’ün Kasım 2009 kararı ile “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü” adıyla ilk mezunlarını vermiş oldu ve 1999-2010 arasında toplam 422 öğrenci bu bölümden mezun oldu. 2009-2010 döneminde Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü 48, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 57 mezun verdi. Böylece Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 1993-2010 arasında toplam 1292 öğrenci mezun etti.

2009-2010 eğitim-öğretim yılında mezun olan öğrencilerden Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü birincisi Elif Koç, ikincisi Ana Petroviç, üçüncüsü Nadire Irmak Akdur oldu. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü birincisi Remzi Fışkın, ikincisi Aydın Akalp, üçüncüsü Ahmet Akkuş oldu.

Törene bölüm birincileri, Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yalavaç, DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit, MARDAŞ Denizcilik Genel Müdürü Galip Kendigelen, Deniz Ticaret Odası adına Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün konuşmalarıyla katıldılar.
 
Konuşmaların ardından, mezuniyet tören programı öğrencilerin hazırladığı barkovizyon gösterimi, ilk üç dereceye giren öğrencilere armağanlarının verilmesi, teşekkür belgeleri ve plaketlerin takdimi, müzik dinletisi, öğrencilere mezuniyet belgelerinin dağıtımı, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü bayrak devir teslim töreni, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezuniyet yemini, bölüm birincilerinin yaş kütüğüne plaket çakmakları ve öğrencilerin keplerini atması ile devam etmiştir.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Birincisi Elif Koç ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Birincisi Remzi Fışkın, fakültedeki 4 yıllık eğitim boyunca çok derin tecrübeler edindiklerini belirterek bu mesleği gururla yürüteceklerini ifade ederken, eğitim öğretim süreleri boyunca kendilerinden desteklerini esirgemeyen hocalarına, idari personele, sektörün değerli temsilcilerine ve bu günlere gelmelerinde maddi manevi desteklerini esirgemeyen çok değerli ailelerine teşekkür ettiler.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Güldem Cerit 22. yıllarını kutladıkları fakültelerinde, Yüksekokul olarak başlanılan bu yolda 31 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de yer alan karar ile Fakülte olarak yola devam ettiklerini belirtti. 3 bölümde lisans ve çok sayıda lisansüstü programları ile 750 öğrencileri olduğunu, 1300’ü geçkin lisans mezunu ile 150 lisansüstü mezunu verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Cerit bu yıl ilk defa, kuvvetli ilişki içinde oldukları ABD Maine Maritime Akademi ile ortak diploma protokolü imzalandığını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Cerit akademik açıdan da fakülte bünyesinde bir profesör, iki doçent kazandıklarını, doktorasını bitiren ve bitirmekte olan çok sayıda öğretim üyelerinin de bulunduğunu belirtti.  Krizin sektörü olumsuz etkilemesine rağmen mezunların geleceğe umutla baktığını belirten Prof. Dr. Cerit onların iyi yetiştiklerini, sektör için gereken tüm donanıma sahip olarak eğitimlerini tamamladıklarını ifade etti. Ailelerin evlatlarından yıllar önce ayrıldığını belirten Prof. Cerit, mezuniyetin hocalar ve idari personel için yeni bir ayrılık olduğunu, fakat Denizcilik Fakültesi’nin büyük bir aile olduğunu vurgulayarak Can Yücel’in “Buluşmak Üzere” isimli şiiri ile konuşmasını sonlandırdı.

Mezuniyet töreninde bulunmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Mardaş/Mardeniz AŞ Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Galip Kendigelen, Mardaş grubu bünyesinde yer alan şirketlerde gerek çeşitli birimlerde yönetici düzeyinde ve gerekse gemilerimizde zabitan, kaptan olarak çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunlarının toplam sayılarının yaklaşık olarak 84 kişi civarında olduğunu belirtti. DEU Denizcilik Fakültesi’nin mezunlarını en önemli ve değerli insan kaynağı olarak gördüklerini vurgulayan Kendigelen, küresel krizden çıkılmakta olduğu varsayılan güncel durumdan bakışla, ülke filomuzun mevcut halinin yaklaşık 8 milyon dwt kapasitesine ek olarak, yurt dışı yeni inşa gemiler ile 2014 yılına kadar 17-18 milyon dwt’lik kapasitenin dahil olacağını ve bunun yüzde yüzden fazla oranda bir istihdam kapasitesi anlamına geldiğini belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunlarının seçkinlikleri açısından bakıldığında gerek yeni mezunların ve gerekse gelecek olan dönemlerin iş bulma sıkıntılarının olmayacağını ifade eden Kendigelen günü geldiğinde temsil ettikleri makamları ve bu kürsüleri hem de hiç gözleri arkada kalmaksızın genç nesillere teslim edeceklerini belirterek, genç mezunlara iş yaşamlarında başarı, sağlık, mutluluk ve bol şans dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu mezun olan öğrencileri artık öğrenci olarak görmediğini belirterek, “meslektaşlarım” diyerek konuşmasına başladı. Kaptanoğlu, yeni mezunlara, mezun oldukları için öğrencilik hayatının bittiğini düşünmemelerini, asıl öğrenciliğin şimdi başladığını “hayatta hep öğrenen hep öğrenmeye açık olan insanlar başarılı olur” sözüyle ifade etti. Kaptanoğlu, mezun öğrencileri yetiştiren ailelerine teşekkür ederken, artık her birinin denizcilik camiasının birer evlatları olduğunu belirtirken, gözlerinin arkada kalmamasını istedi. Mezun öğrencilere güvenlerinin tam olduğunu belirten Kaptanoğlu, “hayat seferinde tam yol ileri” sözleri ile konuşmalarını tamamladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün rektör olmanın dışında denizcilik hayranı ve DEÜ Denizcilik Fakültesi hayranı olduğunu belirterek sözlerine başladı. Katılımcılara Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bahseden Rektör Füzün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2 görevi yerine getirdiğini ve bu görevlerin birincisinin bilim üretmek, ikincisinin de eğitim öğretim vermek olduğunu belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bilim üretmek gayesine ulaşmada hep önde olmayı hedeflediğini ve gerek Türkiye gerekse dünyada önemli bilimsel başarılara imza atan bir üniversite olduğunu belirten Rektör Füzün, eğitim öğretim verme gayesinde ise pırlanta gibi genç fidanları tüm mesleki donanımı kendilerine katarak hayata hazırlamayı hedeflediklerini ifade etti. Son olarak mezun olan öğrencilere dört nasihati olduğunu ifade eden Rektör, bu nasihatleri sırasıyla “adil olun, sağlığınıza dikkat edin, hoşgörülü olun ve Atatürk’ün yolundan ayrılmayın” olarakaçıkladı. Atatürkçülük’ün 3 önemli ilkesine değinmeden konuşmasını sonlandıramayacağını belirten Rektör Füzün, bu 3 önemli ilkeyi “yurtta sulh cihanda sulh, devrimcilik ve demokratiklik” olarak ifade etti, öğrencilere yeni hayatlarında başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Törende Denizcilik İşletmeleri Yönetimi ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümlerinden ilk üç dereceye giren öğrencilere Deniz Ticaret Odası adına Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden Çokdeğer ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Arkas Holding adına Personel Müdürü Recai Bayramoğlu, Turkon Holding adına Nur Özgen, Yasa Denizcilik adına Personel Müdürü Kaptan Faruk Cenayir, Genel Denizcilik adına Personel Müdürü Kaptan Kadir Özkan, Kıran Denizcilik adına Personel Müdürü Tolga Özörten, Beşiktaş Denizcilik adına Operasyon Müdürü Kaptan Evren Gürel, Nemtaş Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Tufan Süslüer ve Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Kenan Yalavaç armağanlarını verdiler.

Törende, Fakültede 10 yıl hizmet süresini tamamlayan Yrd. Doç. Dr. İsmail Bilge Çetin’e, Fakültede ders vererek maddi manevi katkılarını esirgemeyen Yük. Müh. Kıdemli Binbaşı Kemal Hayrettin Nurhat’a, Doç. Dr. Ali Özdemir’e, Yrd. Doç. Dr. İlhan Karakılıç’a, Yrd. Doç. Dr. Erhan Birben’e, Yrd. Doç. Dr.Abdullah Tekbaş’a Yrd. Doç. Dr. Bahadır Uyulgan’a, Öğr. Gör. Dr. Mehmet Naci Şevkal’a, Öğr. Gör. Dr. Mehmet Çevik’e ve Kaan Gürbüzler’e teşekkür belgeleri Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sayın Güldem Cerit tarafından takdim edildi.

Mezuniyet töreninde Rektörlük Kupası Voleybol Turnuvası Erkekler Takımı Birincisi Zeki Demirağ, İbrahim Çolak, Erdem Çakaloğlu, Fatih Dede, Mehmet Eyvazoğlu, Veli Gariboğlu, Osman Gökay Görmez, Yunus Yaman, Barış Köker ve Furkan Kuyu madalyalarını Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Okan Tuna’dan alırken, kupalarını da Türkiye Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Geza Dologh’dan aldılar. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Programı Kapsamında Bulgaristan-İstanbul Parkurunda Tall Ships (Boylu Soylu Yelkenliler) Regatta 2010 Yarışlarına katılarak hem genel klasmanda hem de kendi gruplarında birinciliği alan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Öğrencileri Mehmet Dinçkan, Serdar Günaydın, Kerem Küçük, Ömer Bekir İnay, Aydın Akalp, Taner Şahan, Yusuf Ziya Emirzeoğlu, Orhan Gülsevim, İşletme Fakültesi Öğrencisi Erdi Patır ve Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Erdi Tezel teşekkür belgeleri ve madalyalarını DEU Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Nas’dan aldılar. Fakülte bünyesinde yapılan etkinliklerdeki değerli hizmetlerinden ötürü Denizcilik Kulübü Başkanı Merve Öksüz ve Denizcilik Etiği Topluluğu Başkanı Ömer Tokcan’a DEU Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ender Asyalı tarafından teşekkür belgesi verildi.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü öğrencilerine mezuniyet belgeleri Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Şadan Kaptanoğlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden Çokdeğer, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Kenan Yalavaç, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Nuran ve Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Ali Deveci tarafından verilirken, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencilerine mezuniyet belgeleri Emekli Koramiral Lütfü Sancar, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Kişi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Zorba, Mardaş/Mardeniz AŞ Genel Müdürlüğü ve İcra Kurulu Üyesi Galip Kendigelen, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kapt. Bülent Onural ve Deniz Ticaret Odası Baş Danışmanı Erol Çağlar tarafından verildi.

Törene Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, DEÜ Hemşirelik Yüksekokulu, DEÜ İzmir Meslek Yüksekokulu, Deniz Ticaret Odası yöneticileri ve denizcilik camiasının önde gelen temsilcileri katıldılar.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Mezuniyet Yemini Koray Öztürk öncülüğünde gerçekleştirildikten sonra, bölüm birincilerinin Yaş Kütüğüne plaket çakmaları ile devam eden Mezuniyet Töreni programı öğrencilerin keplerini atmaları ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim