A.Deniz Eraydın Boğazların Dünya Ticaretinden Aldığı Payın Önemli Olduğunu Söyledi.

Eraydın Türk gemi yakım ikmal işleyişiyle ilgili bir seminer düzenlediklerini ve bu seminere yurtdışında çalışan Türk meslektaşlarınında katkıda bulunduğunu belirtti.

Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Ali Deniz Eraydın, DTO Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 28 Haziran 2014 tarihinde DTO meclisinde ikmal limanı konseptinin geliştirilmesi çalışmaları çerçevesinde Türk gemi yakım ikmal işleyişiyle ilgili bir seminer düzenlediklerini söyleyerek, seminere Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği’nin yanı sıra yurtdışında çalışan Singapur, Nijerya, Rotterdam ve Cebelitarık’da görev yapan Türk meslektaşlarının katkıda bulunduğunu ifade etti.

8 Adet Boğaz stratejik öneme sahip

Stratejik öneme sahip sekiz adet boğaz olduğunu belirten Eraydın, “Sadece stratejik olmaları ve sizlerin bu boğazlara sahip olmanız tek başına bir şey ifade etmiyor. Bu boğazların önemini ve konumunu kullanarak dünya ticaretinden ne kadar pay alındığı öne çıkıyor. Singapur’da yılda 130 bin gemi geçiyor, yaklaşık yüzde 50’sine ikmal yapılıyor, 45 milyon ton civarında yakıt ikmali gerçekleştiriliyor. Dünyada bütün gemi yakıt ikmalinin toplamı 350 milyon ton. Cebelitarık’a bakarsak yılda 100 bin civarında gemi geçiyor, bunların 60 bin civarına yakıt ikmali yapılıyor. Yılda yaklaşık altı milyar dolar gelir elde ediliyor. Aynı şekilde Rotterdam’da yılda 35 bin civarında gemi geçiyor, 28 binine yakıt ikmali yapılıyor, oran yüzde 80 civarında. Buradan sadece sekiz milyar dolar yakıt ikmalinden para kazanılıyor” dedi.

İstanbul’da geçen gemi sayısının 50 bin, ikmal oranının ise 15 bin olduğunu kaydeden Eraydın, “Potansiyelin yüzde otuzu kullanılabiliyor. En yüksek potansiyeli olan yer İstanbul ama maalesef bahsettiğimiz limanlarla karşılaştırdığımızda en düşük oluyor. Biz İstanbul’da 60 milyon ton ile 2 milyon kar marjı yapıyoruz, çünkü kurallar bunu gerektiriyor. 3 tarafımız denizlerle çevrili, bu coğrafyanın öneminin çok iyi bilinmesi gerekiyor”dedi.

Editör: TE Bilişim