7.Uluslararsı İstanbul Bunker Konferansı Four Seasons Hotel Bosforus’da yapılan gala yemeği ile sona erdi.

7.Uluslararsı İstanbul Bunker Konferansı 20-22 mayıs 2015 tarihlerinde Gemi yakıt İkmalcileri Derneği (GYİD) organizasyonu ile Four Seasons Hotel Bosforus’da yapıldı.

24 ülkeden 263 katılımcı ile gerçekleştirilen konferansının moderatörlüğü nü Robin Meech yaptı. Çanakkale 1915 : "Welcome" konuşmasında GYİD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın “Türk bunker sektörünün Türk Boğazlarının önemli bir ikmal unsuru olduğunu ve Türk Boğazları için 2015 yılının tarihi öneme sahip olduğunu” belirtti.Sektör hakkında özet bilgiler verdikten sonra Çanakkale Zaferi'nin 100. yılının anlam ve öneminin altını çizerek sözlü ve görsel bilgilendirmelere yer verdi. 

2035 e kadar Petrol Piyasaları ve Bunker Ürünleri: Açılış konuşmasından sonra sunumunu yapmak üzere kürsüye Robin Meech geldi. International Bunker Industry Association Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Robin Meech konuşmasında “petrol piyasaları, petrol fiyatlarının bunker ürünlerine yansımaları, önümüzdeki 20 yılda kullanılması düşünülen bunker ürünleri, alternatif yakıtlar ve bu yakıtların arz-talep dengeleri” üzerine de bilgilendirmeler de bulundu.

2035 e kadar petrol fiyatları ve bunker fiyatları konularında öngörülerini katılımcılarla paylaştı. Meech ayrıca“Türkiye’nin yenilemeyi düşündüğü koster filosu için bunker ürünleri, yakıt tankları ve succrubber lar” hakkında ileriye dönük tavsiyelerde bulundu.

İstanbul;“sorunsuz ikmal limanı”

Dünyanın en büyük bunker ikmalcilerinden “World Fuel Services” adına konuşma yapan Marinos ARGYUROUDIS İstanbul Limanı’nın “sorunsuz ikmal limanı” katagorisinde bulunduğunun altını çizdi.

Yine Uluslararası ikmal şirketlerinden “Cockett Marine Fuels” adına konuşma yapan Cem Saral sektördeki geçtiğimiz 13 yılı değerlendirerek yakın gelecekle ilgili görüşlerini paylaştı.

IMO ve Küresel Piyasalar: Unni EINEMO geçen hafta IMO toplantılarında bunker ürünlerindeki kükürt oranları ile ilgili sert tartışmalara sahne olan görüşmeler hakkında katılımcılara en son bilgileri özet olarak aktardı. Düşük kükürtuygulamalarındaki belirsizliklerlerin bir süre daha devam edeceğinin altını çizdi.

Prof. Dr Oral Erdoğan yaptığı sunumda uluslararası piyasaların denizcilik sektörüne yansımalarını, petrol fiyatlarının navluna etkileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Petrol fiyatlarında düşüş beklenmediğinin altını çizen Erdoğan, başta kuru yük navlunları olmak üzere, navlun piyasalarında yakın gelecekte bir iyileşme beklenmediği mesajını verdi.

21 Mayıs sunumları bittikten, öğlen yemeği yendikten sonra katılımcılar Kuruçeşme (SuAda) da sonlanan Boğaz turuna katıldılar. Düşük Kükürlü Yakıtlar ve Alternatif Bunker Ürünleri: 22 Mayıs sabahı yapılan sunumların ilk bölümünde “düşük kükürtlü yakıtlar ve alternatif bunker ürünleri” mercek altına alındı.

Geçmişte IBIA Başkanlığı görevi yapmış Chris Fisher değerlendirmelerde bulunurken, LNG yakıtları konusunda yayınları ve çalışmaları bulunan, geçmişte IBIA Başkanlığı yapmış Nigel Draffin de tespitlerini vedeneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

Aynı bölümde Prof. Dr Mustafa İnsel “ship efficiency” hakkında son derece kapsamlı ve bilgilendirici bir sunum yaptı. Dr Priya Viesmaran ‘ın “Ultra Low Sulpher Fuel Oil” analizleri ile ilgili görüşleri sonrası VISWA Lab’ın kendi patenti ile üreterek piyasaya sürdüğü “scrubber” modeli katılımcılar tarafından ilgi gördü.

YURTTA SULH CİHANDA SULH”

Konferansın son bölümünde GİSBİR, VTS, EPDK sunumlarının yanı sıra Karadeniz Limanların’da yasal işlemlerle ilgili “Interlegal Law Firm” tarafından bilgilendirme yapıldı. “Yurtta Sulh Cihanda Sulh”: Konferansın “closing remarks” bölümünde iki günün özeti çıkartıldıktan sonra moderator Robin Meech Çanakkale Zaferinin 100. Yılı dolayısı ile Gelibolu da savaşan tüm askerlere saygılarını iletti ve konferansın başında yapılan “mülteci trajedileri” ne atıfta bulunarak:” Dünyanın tüm insanlar için daha yaşanır bir yer olması için Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bir sözünü hepimizin benimsemesi gerektiğini düşünüyorum:"Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” diyerekkonferansın sunumlar bölümünü sonlandırdı.

İkinci günün akşamı Four Seasons Hotel – Bosforus’da yapılan “Gala Gecesi” ne 210 civarında davetli katıldı. Canlı müzik ve görsel sunumların yapıldığı gece de CYE Petrol’ün kurucusu ve sahibi olan Cahit Yalçın ERAYDIN’a Petrol Sektörü ndeki 45. yılı sebebi ile plaket sunuldu.

31-002.jpg

30-002.jpg

29-002.jpg

28-002.jpg

27-002.jpg

26-002.jpg

25-002.jpg

24-002.jpg

23-002.jpg

22-005.jpg

 

 

Editör: TE Bilişim