5'inci Gemi de Akdeniz'e Açıldı

Daha önce 4 gemi, 1'er milyon varillik Kuzey Irak petrolü ile demir almıştı.

Kuzey Irak petrolünü uluslararası piyasalara taşıyacak 5'inci gemi, Ceyhan Limanı'ndan yüklenerek denize açıldı.

Kuzey Irak petrolünü taşıyan diğer 4 gemiden sadece 1'i yükünü alıcısına teslim edebildiği halde yeni bir geminin yola çıkarılması, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) petrol ihracatında kararlı olduğunu dünyaya gösterme çabası olarak yorumlanıyor. Yine 1 milyon varil Dün Ceyhan limanından 'Kamari' adlı gemiye 1 milyon varil Kuzey Irak petrolü yüklendi. Gemi, uluslararası takip sistemi verilerine göre Güneydoğu Akdeniz'de ve Mısır'ın Port Said limanına doğru ilerliyor. Petrolün alıcısı ve varacağı limana yönelik bilgilere ise ulaşılamıyor. IKBY'nin 5'inci gemiyi yükleme kararı, her türlü olumsuzluğa rağmen petrolü piyasalara ulaştırma kararlılığının ilanı olarak yorumlanıyor.

Fakat beşinci geminin diğer gemiler gibi uluslararası denizlerde yükünü boşaltmadan dolaşıp dolaşmayacağı merak ediliyor. Uzmanlar, IKBY'nin ABD'deki "el koyma" kararına yönelik temyiz çalışmalarının, Kuzey Irak petrolünün kaderini belirlemede kritik bir öneme sahip olacağını belirtiyor. 'United Emblem' yükünü aktardı iddiası Öte yandan, uluslararası basında, Kuzey Irak petrolünü taşıyan üçüncü gemi 'United Emblem'in yükünün belirli bir bölümünü başka bir gemiye aktardığı iddiaları ortaya atıldı.

Buna göre United Emblem 1 milyon varillik yükünün yarıya yakın kısmını Güney Çin Denizi'nde başka bir gemiye aktardı. Ancak diğer geminin ismi ve hangi limana yöneldiği bilgilerine ulaşılamadı. Daha önce 4 gemi, 1'er milyon varillik Kuzey Irak petrolü ile Ceyhan'dan demir almıştı. İlk geminin, denize açılmasının ardından merkezi Irak hükümeti Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara satışına karşı hukuki tedbirler almış ve potansiyel alıcıları hukuki yaptırımla tehdit etmişti. ABD de petrol satışlarının IKBY tarafından tek taraflı yapılmasını onaylamadıklarını açıklamıştı.

Bu gelişmeler üzerine petrolü almaları halinde hukuki sonuçlarından korkan piyasa oyuncuları Kuzey Irak petrolünden uzak durmayı tercih etmişti. Bu nedenlere Kuzey Irak petrolünü taşıyan 4 gemiden sadece 1'i yükünü alıcısına ulaştırabilmişti.

Editör: TE Bilişim