57 yıllık Paşabahçe 2010’da emekliye ayrılıyor
 
İkinci Dünya Savaşı sırasında, savaş gemisi olarak üretilen ve daha sonra yolcu gemisine çevrilen şehir hatlarının 57 yıllık vapuru Paşabahçe, emekliye ayrılıyor.

İtalya’da vaftiz edildikten sonra vaftiz tası kaptan köşküne asılan vapur, bir üniversiteye bağışlanacak ya da 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında Haliç Tersanesi’nde sergilenecek. Girişte İtalyan bir ressam tarafından savaşacak askerlere ilham vermesi için yapılan avlanan kadın figürünün bulunduğu vapur, şehir hatlarının seferdeki en eski vapuru. Geminin miyar ve dümenci pusulaları Alman yapımı.

Paşabahçe vapuru, Kadıköy–Eminönü arasında yolcu taşıyan diğer vapurlardan çok farklı bir vapur. 1952 İtalyan yapımı, mazkot ısıtmalı buhar motoruyla çalışan şehir hatlarının en hızlı vapuru olan Paşabahçe, aynı zamanda en büyük vapurudur. Kocamandır. Üst kata çıkan kapıları ve merdivenleri dardır. Boğazda görüldüğü zaman diğer vapurlardan farkı hemen anlaşılır. Kolayca tanınabilir.

1. mevkii ahşap kaplıdır. Birinci mevki olmasına rağmen tahta sıralarla doludur. Her vapurda olduğu gibi baş açık mevki sigara içenlere ayrılmıştır. İkinci kattan aşağıya inen ana merdiveninin sahanlığında normalde gravürlerin olduğu yerde başında bir hilal, elinde yay, sırtında okluk ve yanında iki tazı bulunan hoş bir kabartma kadın figürü vardır. Av tanrısı Helena’lı vapur 78.2 metre ile en uzun şehir hatları vapuru unvanına da sahiptir.

Paşabahçe Vapuru, ikinci dünya savaşı bitmeden önce bir askeri gemi projesi olarak İtalya'nın Toronto kentinde kızağa konulmuştur. Türkiye’den gelen yolcu gemisi siparişi üzerine bu savaş gemisi şehir hatları vapuruna dönüştürülmüştür. İstanbul’a gelince Kadıköy-Eminönü arasında şehir hatları vapurları ailesinin en süratli üyesi olarak seferlerine başlayan Paşabahçe Vapuru, 57 yıllık hizmetinden sonra 2010’da emekliye ayrılıyor.


 
 

Editör: TE Bilişim