Korku dolu 2 gün

BODRUM’dan iki gün önce yola çıkan Suriye uyruklu 55 kaçağın bulunduğu yelkenli tekne, motoru arızalanınca iki gün boyunca Ege Denizi’nde sürüklendi.

Yunan balıkçılar tarafından fark edilen kaçaklar, Yunanistan’ın Kilimli Adası’na götürüldü. Adaya ayak basan sığınmacıların sevinçleri ve yaşadığı korku yüzlerine yansıdı. Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmek isteyen aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu Suriye uyruklu 55 kaçak, Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi’nden geçen perşembe sabahı saat 01.00’de, 16 metrelik ’L. Mudanya’ adlı yelkenli tekneyle yola çıktı.

Teknede bulunan kaptan, kaçaklara rotayı gösterip ardından zodyak botla ayrılıp kıyıya döndü. Bir süre sonra teknenin motoru arıza yapıp durunca, kaçakların iki gün süren korkulu sürüklenişi başladı. Bu sabah saat 04.00’te kaçakları fark eden Yunan balıkçılar, tekneyi kendi teknelerine bağlayıp Yunanistan’ın Kilimli Adası’na çekti.

Karaya ayak basan kaçaklar yaşadıkları korku ve sevinçleri yüzlerine yansıdı. Bazı kadınların ağladıkları görüldü. Halep’ten eşi ve iki çocuğuyla altı ay önce Türkiye’ye geldiğini söyleyen 34 yaşındaki Rafcani Hassan, "Yaklaşık 3’er bin dolar vererek tekneye bindik. Adının Ercan olduğunu bildiğimiz kaptan, kısa süre sonra gece yarısında zodyak bota binerek dümeni bizden birisine teslim etti. Kos Adası yönünü gösterdi. Ancak 20 dakika sonra motor bozuldu. Hava rüzgarlı deniz dalgalıydı. Gece karanlığında yönümüzü bilemiyorduk. Gündüz olduğunda ise adalardan çok uzaklaştığımızı gördük. Ancak elimizden bir şey gelmedi. Telefonlar çalışmadı. Bir, iki kez Yunan Sahil Güvenlik ekiplerini aradık ancak anlaşamadık. Yaklaşık iki gün Ege denizinde sürüklendik. Havanın bozuk olması nedeniyle geçen tekne veya başka bir şey görmedik. Umudumuzu yitirdiğimiz anda Yunan bir balıkçı bizi denizin ortasında bulup, iple teknemizi bağladı. Kilimli’ye götürdü. Çocuk ve kadınları teknenin içine saklamıştık. Tekne az da olsa su almaya başlamıştı" dedi.

Yaşar Anter/HÜRRİYET

Editör: TE Bilişim