"5. Ulusal Denizcilik Kongresi"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) tarafından düzenlenen "5. Ulusal Denizcilik Kongresi", İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Kongreye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Aydın, Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Erol Yücel, Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülend Temur, Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Altay Altuğ’un yanı sıra sektörden temsilciler, akademisyenler katıldı.

Kongre de açılış konuşmasını İTÜ Denizcilik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Nil Güler Yaptı. Güler konuşmasında GEMİMO ile 5. Sini yaptıkları kongrenin oda ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyerek ve ayrıca öğrenci kurultayları da gerçekleştirdiklerini belirterek Gemi Mühendisleri Odası’na teşekkür etti. Zabitan eğitimi açısından iyi bir yerde olduklarını belirten Prof. Güler Dünya’da zabitan açığı olduğunu söyleyerek bu açıkta ülkemizin gerekli payı alabilmesi için sayısal olduğu kadar niteliksel özellikleri de göz önüne almalıyız dedi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi olarak kaliteyi ön planda tutmaktayız.

Uluslararası alanda Türk denizcilik eğitimi olarak beyaz listedeki yerini koruduğunu söyleyen Güler, denizcilik alanlarının her birinde bölgesinde lider olan Ülkemizin deniz ticareti alanında da ilk sıralarda yer alan Ülkemizin denizci ülke denizci millet olma özelliği her zaman önümüze konmaktadır. Bunların en temelinde eğitim yer almaktadır. İTÜ Denizcilik Fakültesi olarak her zaaman kaliteyi ön planda tutmaktayız diye sözlerine devam eden Güler Uluslararası camiadaki tanınırlığımız uluslararası üniversiteler birliğine seçilişimiz bir çok bölgesel projenin içinde olmamız Uluslararası eğitim için yaptığımız hamlelerle ülkemiz denizciliğine katkıda bulunuyoruz dedi.

Antartika’da Bilim Üssü kurulmasını önemsiyoruz.

Rota Antartika paneline de değinen Pror.Nil Güler , bakanlıklarımızın teşviki ile ve Osman Atasoy’un Antartika’ya gitmesi ile Antartika’da Türk Bilim üssü kurulmasının gündeme taşınmasına önemsediklerini söyledi. Fakültede gündemde olan projelerle ilgili bilgilerde veren Dekan Güler öğrencilerin sportif başarılarını da kutlayarak sözlerini bitirdi.

Kongre ile denizcilik ufku gelişecek

Prof.Dr.Nil Güler’den sonra kürsüye gelen GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın oda başkanı olarak herkese teşekkür etti ve bu kongrede bir çok sunumun gerçekleşmesi ile denizcilik ufkunun daha da gelişeceğini söyledi. Denizler ülkeleri ve milletleri birleştirmişlerdir , gemilerle ülkeler arasında kültürler dostluklar taşınmıştır diyerek sözlerini sürdürdü. Denizcilik sektörünün aynı zamanda çevreye duyarlı bir sektör olarak gelişmesinin önemine vurgu yapan Aşkın bu kongrenin bütün bunları daha ileri bir seviyeye taşıyacağı inancında olduğunu söyledi.

Denizcilik özellikleri olan farklı bir eğitimi gerektirir.

Denizcilik eğitimine de değinen Feramuz Aşkın sürekli açılan denizcilik okullarını duyuyoruz. Bu okulların kaynak israfına neden olduğunu belirtmek istiyorum ,denizcilik özellikleri olan farklı bir eğitimdir gerekleri yerine getirilmeden yapılan eğitim bazı çevrelerce önem verilen Dünya denizleri ne ihracatın hayal kırıklığına dönüşebileceğini göz önünde bulundurmalıdır diyerek ve kongrelerin sponsorlarla hazırlanabildiğini ve hiç sıkıntı yaşamadıklarını destek verenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

"Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır"

Kongrenin açılış törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka:- "Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır"  son zamanlarda bu yönde yapılan toplantıları, Türk denizciliğindeki dönüşüm ve gelişmenin zorunlu bir göstergesi olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye gerçek anlamda bir denizci ülkesi oluyor

Türkiye'nin gerçek anlamda giderek bir denizci ülkesi olmaya başladığını ifade eden Aka, bunun hem dünya ekonomisi hem de Türk ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı. Denizciliğin sadece taşımacılık olarak değerlendirilemeyeceğini, denizde, spor, balıkçılık, turizm, fiber optik kablolar, tüp geçit gibi birçok unsurun bulunduğunu dile getiren Aka, "Son 40 yılda dünya deniz ticaret filosu, hem donanma hem de gemi sayısı açısından iki, taşımacılık miktarında da 4 kat büyüdü. Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır. Denizcilik sektöründe önemli gelişim ve değişimler yaşanmaktadır" diye konuştu.Aka Sözlerine şöyle devam etti:

Kongreler çok önemli bir gösterge

Bütün bu kongreler ve toplantılar Türk denizciliğinin gelişmesi ve artık denizci bir ülke olduğumuzun birer göstergesidir. Denizcilik denizin dışında çok şey var balıkçılık var, kültür var dalgıçlık gibi, turizm var kruvaziyerler, sadece taşımacılık diyemeyiz. Denizcilik insanoğlunu yaşaması için çok önemli bir yere sahiptir. Taşımacılık alanında taşınan yük miktarı 4 kat büyümüştür. Kriz döneminde de önemli bir dönüşüm yaşıyoruz , hem dünya denizciliği hem Türk denizciliği. Boş geçirmiyor çalışıyor hazırlık yapıyoruz. Gemilerin tonajı kapasitesi büyümüş tür ancak dikkat edin draftları artmıyor, teknolojiden yaralanıyoruz, mühendislik biliminden yaralanıyoruz daha az yakıt yakarak daha küçük daha derin limanlara doğru gidiyoruz. Denizcilik biliminde gemicilik biliminde mühendislik biliminde de ekonomik olarak gelişmelerde sağlanıyor. Makine tipi değişiyor. Gemiler daha hızlı. Gemi  kaynaklı hava kirliliği günümüzün önemli bir gündem maddesi. Düşük kükürtlü yakıtlar doğalgaz gibi yakıtlar deneniyor. Coğrafik değişiklikler var. Buzulların erimesiyle yeni rotalar oluşuyor. Uzak doğu ile batı Avrupa arası yarı yarıya kısalmış durumda. Bir de kanal masrafı yok. Geleneksel rotalar geleneksel ticaret yollarında da çok önemli bir değişim yaşanıyor yeni bir çağın başlangıcı diyebiliriz. Kutuplar yolları kısaltıyor. Elektronik bilimi denizcilik endüstrisinin neredeyse tamamına hakim olmaya başladı. Hemen hemen tüm denizcilik operasyonlarına bilişim endüstrisi damgasını vurmaya başladı.18 bir Teu’luk bir geminin eski usullerle yüklenip boşaltılmasını tahayyül edebiliyor musunuz.

Bu değişim sürecinde hepimize düşen görevler var, herşeyi devletten bekleyemeyiz

Denizcilik çalışma sözleşmesi gelişen uluslararası sözleşmeler değişen şartların bir başka göstergesi .Bu değişim ve dönüşüm sürecinde bize de düşen görevler var. Türk denizciliğinin küresel dönüşümle eş zamanlı değişim ve dönüşümünü sağlamak zorundayız. Herkesin bir rolü var idare olarak devlete düşen görev en çağdaş denizcilik mevzuatlarını hayata geçirmek, alt yapıları inşa etmek, iş adamlarına düşen görevler var karlı verimli modern işletmecilik yapmak, rekabetçi ve verimli bir ticaret yapmak, Üniversitelerin görevleri var bilimsel araştırmalar yapmak, takip etmek ve en üst düzeyde donanımlı insan yetiştirmek sektöre danışmanlık yapmak gibi , denizcilere düşen görevler var en profesyonel bir şekilde kendini yetiştirip hizmetlerini öyle yapmak herkese sendikacısında malzemecisine kadar herkese bu süreçte görev düşüyor. Her şeyi devletten bekleyemeyiz, her şeyin sorumlusu da devlet olamaz. Burada 80 civarında bildiri sunulacağını öğrenince çok mutlu oldum anlaşılıyor ki her kes kendi alanında üstüne düşen görevi yapmaya çalışıyor.

Aka, son günlerde bazı denizcilerin, yabancı bayrak taşıyan gemilerin Türk deniz ticaret filosu içinde sayılıp sayılmaması konusunu da farklı değerlendirmelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Bazı denizci arkadaşlarımız sayılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Tabi ki sayacağız. Bütün dünya böyle yapıyor. '49 milyona aşkın Yunan filosu' dediğinizin tamamı Yunan bayrağı taşımıyor" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. İdris Bostan, “500.Yılında Piri Reis Dünya Haritası ve Türk Denizcilik Tarihi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunun sonrası düzenlenen törenle Denizcilik Kongresi Onur Kurulu’na plaket takdimi yapıldı.

Editör: TE Bilişim