Yunanistan bayraklı tanker gemisi Kamari Ceyhan Limanı'nda yükleme yapıyor

22 Mayıs’tan bu yana Adana Ceyhan limanından dünya piyasalarına petrol satmaya çalışan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, 5. petrol gemisini bugün yüklemeye başladı.

Reuters'a göre, 1 milyon varil kapasiteli Yunanistan bayraklı Kamari tankerinin yarın limandan ayrılması bekleniyor. "Yüklemeye dair program çok hızlı gerçekleşti. Türkiye sadece ihracat için BOTAŞ kanalıyla yüklemeyi gerçekleştiriyor. Bu petrolün kime satılacağı konusunda bilgi sahibi değiliz" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız 17 Temmuz'da Ceyhan terminalinin dolu olduğunu ve Irak'tan petrol sevkiyatını durdurduklarını bildirmişti.

İlk satış İsrail’e yapılmıştı

Dünya piyasalarına Irak’tan bağımsız petrol satmak isteyen Kürt Bölgesel Yönetimi, ilk adımı 22 Mayıs’ta Ceyhan Liman’ından United Leadership isimli gemiye yükleme yaparak attı.

Ancak ilk kargo Bağdat yönetiminin hukuki girişimleriyle çıkmaza girdi. 3 Haziran’da Fas açıklarına demirleyen gemi o günden bu yana karaya yanaşmak için izin bekliyor. İkinci kargo gemisi United Emblem 9 Haziran’da Ceyhan limandan ayrıldı.Tanker önce Malta'ya doğru yola çıktı. Gemi bir hafta sonra yükünü SCF Altai adlı gemiye devretti. Böylelikle, Kürtlerin ilk petrol satışı da gerçekleşmiş oldu. Reuters, Bloomberg ve Platts tarafından açıklanan bilgilere göre United Amblem'den Kürt petrolünü alan Altai isimli tanker daha sonra doğuya giderek İsrail'in Aşkelon Limanı'na demirledi. Burada Kürt petrolü bir depoya boşaltıldı.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Kuzey Irak Petrolünün boşaltılmasından iki gün sonra IKBY'nin Türkiye Halk Bankası hesabına 93 milyon dolar yatırıldı. Türk ve IKBY yetkilileri ödemenin Fas açıklarında bekleyen United Leadership tankeri için yapıldığını açıkladı. Ancak Fas açıklarında bekleyen geminin yükünü boşaltmadığı herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla bu açıklama hiç kimseyi tatmin etmedi. United Amblem daha sonra yoluna devam etti. Gemi şu anda içinde kalan kargoyla birlikte Singapur açıklarında bekliyor.

23 Haziran'da Ceyhan Limanı'ndan 1 milyon varillik Kürt petrolüyle yola çıkan United Kalavrvta dördüncü gemi oldu. Tanker geçen cumartesi Teksas'ın Galveston limanına yaklaştı ve yükünü boşaltmak için beklemeye başladı. Ancak Bağdat merkezi hükümeti pazartesi günü petrol yüklü tankerin planlanan varış yerindeki bölgesel mahkemeye "gemideki petrolün yasadışı yollardan temin edildiği ve Irak Petrol Bakanlığının izni alınmadan satıldığı" gerekçesiyle dava açtı. Yerel mahkeme petrolün boşaltılmasına izin vermediği gibi gemiye el konulmasına karar verdi. Bunun üzerine gemi karaya yanaşmak yerine açık denizde beklemeye başladı.

Editör: TE Bilişim