Bodrum Yat İmalatının kalbi İçmeler’de bir rekora imza atıldı.

RODA Yat Tersanesi 5.5 ayda 27 metrelik lüks ahşap gulet denize indirildi.

Çeşme’de özel bir firma için zaman taahhütlü olarak, 5.5 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan Bodrum Gulet’i imalatında yaklaşık 60 kişi çalıştı. “Seagull” adlı Bodrum klasik ahşap yat imalatına uygun özellikte üretildi.

Babası Yılmaz Dinç ile birlikte İçmeler Tersanelerinde üretilen ve denize indirilen guletini birkaç gün deniz testlerini de yapılmasının ardından, Çeşme’deki sahiplerine teslim edeceklerini ifade eden, ikinci kuşak Bodrum Ahşap Yat imalatçısı ve RODA Yat Tersanesi sahibi Orhan Dinç, “Gururluyuz, sevinçliyiz. Seagull adlı Bodrum Guleti 27 metre ve dört kabinden oluşuyor. Maliyeti 1,5 milyon avro. Laminedir, klasik Bodrum tekne yapımına bağlı olarak üretilmiştir. Çeşme’ye gidecek olan teknenin denizde birkaç gün sürecek olan testlerini tamamlayacağız. Bu tekneyi yaklaşık 60 kişilik bir ekiple 5.5 ay içerisinde tamamladık. 2013 yılında İçmeler tersanelerinden denize inenen ikinci tekne. İlki Tavşan burnundaki bir tersaneden indirilmişti” dedi.  

İMALAT SEKTÖRÜ HAREKETLENMEYE BAŞLIYOR…

Bodrum’un turizmden sonraki en önemli sektörü olan Yat İmalat Sektörü bir dönem Bodrum ekonomisine ciddi oranda ekonomik katkı ve istihdam sağlamaktaydı. 2008 krizi ile gerilemeye başlayan sektör bu güne kadar oldukça sıkıntılı günler yaşıyor.

Son bir yıl içinde gerek sektör temsilcilerinin ve gerekse Bodrum Ticaret Odası ile birlikte Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğünün de tanıtım için yoğun çaba harcadığı Yat İmalat sektörü yavaş yavaş hareketlenmeye başlıyor.

Yat imalat sektörünün hareketlenmeye başlamasından memnuniyet duyduklarını kaydeden Orhan Dinç, “2008 yılından önce sektörümüz daha hareketliydi. Ama sektörümüz yavaş yavaş tekrar toplanmaya başladı. Bunlar bizim sektör için sevindirici gelişmeler. Ancak piyasa talepleri eskisine göre azaldı. Beklentiler, ihtiyaçlar biraz daha küçüldü, teknelerin boyları da buna bağlı olarak küçüldü. Fakat son dönemde 2008 yılındaki o karamsar günlerden, biraz daha ümitli günleri görmeye hissetmeye başladık. İnşallah eski günlerimiz o yoğun günlerimiz tekrar geri gelir” dedi.

KLASİK BODRUM İMALATI…

“RODA YACHT 85” SEAGULL isimli tekne 27 metre uzunluğunda, 6.85 metre genişliğinde Acajou ağacından lamine edilerek, imal edilmiş. Teknenin tamamı “RİNA” İtalyan Sertifika kuruluşunun onayı ve kontrolü doğrultusunda gerçekleştirildi.

İki master ve iki guest olmak üzere dört kabini, her kabinde TV, klima ve duş-wc standart olarak bulunuyor. İki adet 405 HP Cummins marka motoru olan teknenin, iki adet 27 KW jeneratörü, su yapıcı ve arıtma sistemi mevcut. Yelken donanımı ise elektronik.

SEKTÖRÜN BÜYÜYEN FİRMALARINDAN…

Roda Yat Tersane 1972 yılında birinci kuşak yat imalatçısı Yılmaz Dinç tarafından kurulmuş. İkinci kuşak yat imalatçısı olan Orhan Dinç ise firmanın her geçen yıl piyasa şartları, teknoloji uyumu ve dünya standartlarına uygunluk şartları yerine getirerek büyüyen firmalar arasında yer alıyor.

Ulusal ve uluslar arası yat fuarlarına katılarak pazarda yer bulmaya çalışırken, Roda yat “Dünyanın dörtte üçü sizin” sloganını kullanıyor.

 

Editör: TE Bilişim