41 Yıl Sonra İlk Petrol İhracatı

ABD 41 yıl sonra ilk kez petrol ihraç etti. 40 milyon dolar değerindeki petrol ihracatı, dün Texas'taki bir limandan ayrılarak Güney Kore'ye hareket eden bir tankerle gerçekleştirildi.

Sembolik değerdeki ihracat, 41 yıllık yasağın ardından ABD'nin dünya petrol piyasasına tekrar tedarikçi olarak geri dönmesinin ilk adımı olarak nitelendirildi. ABD'nin böylelikle enerji pazarında pay elde ederek, petrol fiyatları üzerinde de doğrudan söz hakkına sahip olabileceği gündeme geldi. ABD'de 2000'li yılların başından beri hızla gelişen kaya gazı teknolojisi, bu ülkeyi net enerji ithalatçısı konumundan net ihracatçı konumuna yükseltti. ‘Kaya gazı devrimi’ olarak nitelendirilen bu süreçte ABD, 1990'da sadece 4 milyon metreküp olan kaya gazı üretimini 2013 yılında 245 milyon metreküpe yükseltti. Bu gelişmelerin sonucunda, ABD'deki petrol ve doğalgaz üreticileri uzun süredir artan üretim miktarlarının ihracat için değerlendirilmesi konusunda lobi faaliyeti yürütüyorlardı.

Bir süre önce ABD kaynaklı petrol ürünlerinin ihracatına yönelik ilk lisansın verilmesinin ardından, diğer şirketlerin de emsal karar üzerinden ihracata başlayacağı tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim