4. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışmasında ödüller sahibini buldu

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, 4. Ulusal ve Gemi ve Yat tasarım yarışması ödül töreni Crowne Plaza İstanbul Asia Otel’de gerçekleştirildi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği – Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’da dereceye girenler düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Gemi Mühendisleri Odası (GMO) ve Türk Loydu işbirliği, İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizatörlüğü ile gemi ve yat sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve tasarımın sektör için önemini vurgulamak amacıyla, 2012 yılından beri düzenlenen Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği – Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nında dereceye girenlere ödülleri dün akşam (23 Ekim Cuma günü) Crowne Plaza İstanbul Asia Otel’de saat 19.00’da düzenlenen törenle verildi.

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği tarafından artık geleneksel hale getirilen ve her yıl farklı bir temayla düzenlenen yarışmanın bu yıl ki teması ‘deniz taksi’ olarak belirlendi ve geçtiğimiz yıl 27 öğrencinin 12 projeyle katıldığı yarışmaya bu yıl 15 farklı üniversiteden tam 79 genç tasarımcı özenle hazırladıkları 39 deniz taksi tasarımı ile katıldı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak yaptı. Bayrak, Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği’nin ana misyonunun sektör ihracatını arttırmak olduğunu ve sektörün bu ihracat hedeflerine ancak inovasyon ile ulaşabileceği hususuna vurgu yaparak tasarım yarışmalarının Türk gemi inşaat sektörünün geleceği konumundaki öğrencilerin sektörün tüm paydaşları ile bir araya gelmesi için önemli bir fırsat oluşturduğunu, bu bağlamda artık geleneksek hale gelen bu yarışmaların her yıl daha fazla katılımcıyla devam etmesi için çalışacaklarını söyledi.

Gecede, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da birer konuşma yaparak bu tür yarışmaların sektör için önemine vurgu yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından, yarışma jürisine ve katılımcılara hediyeleri verildi ardından yarışmada dereceye giren tasarım sahipleri için ödül törenine geçildi. Jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda 40 bin TL’lik birincilik ödülüne “Taqua” isimli projeleriyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Ilgaz Karaaslan ile Gazi Üniversitesi’nden Nurullah Taşkıran layık görüldü.

Yarışmada birinci olan proje sahipleri ödüllerini Başaran Bayrak eşliğinde UDHB Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz’ın elinden aldı. 20 bin TL’lik ikincilik ödülünü almaya hak kazanan yarışmacı “Sea Rabbit” isimli projesiyle Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Veysi Seyhan oldu.

Seyhan’a ödülü GYİB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan tarafından verildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Ozan Çil ile Gazi Üniversitesi’nden Berk Kaplan’dan oluşan ekip ise, “ECO-BOS” isimli projeleri ile 10 bin TL’lik 3.’lük ödülünün sahibi oldu. Ozan Çil ve Berk Kaplan ise ödüllerini Başaran Bayrak ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan Müjdat Uludağ takdim etti. Dereceye giremeyen tasarımlardan biri ise, yarışma ortaklarından Gemi Mühendisleri Odası tarafından özel ödüle layık görüldü. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Özgün Yücetürk, Ezgi Kızıl ve Ahmet Yusuf Gürkan’dan oluşan ekip, ‘Deniz Teleferiği’ isimli projeleri ile “Gemi Mühendisleri Odası Özel Ödülü”nün sahibi oldular.

Ödüllerinin Başaran Bayrak ve Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu verdi.Yarışmaya katılan tüm tasarımların sergilendiği gece, katılımcılara sertifikalarının dağıtılmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim