4 milyon dolarlık salyangoz sattılar

Sinop'un Dikmen ilçesinden uzakdoğu ülkelerine salyangoz ihraç ediliyor.

Unutkanlığı gidermesinin yanı sıra cinsel gücü arttırıcı besin maddesi olduğu ileri sürülen deniz salyangozu için Uzakdoğu ülkeleri gözünü Karadeniz'e dikti. Protein ve içerdiği genetik özellikler bakımından tercih edilen 'Karadeniz salyangozu', Çin başta olmak üzere Japonya ve Güney Kore ile birçok uzakdoğu ülkesinin lüks lokantalarında müşterilere sunuluyor.

DİKMEN'DEN UZAKDOĞUYA GÖNDERİLİYOR

Sinoplu balıkçılar tarafından algarna ve benzeri yöntemlerle avlanan salyangozlar, daha sonra Dikmen İlçesi'nde faaliyet gösteren salyangoz işleme tesislerinde yıkama, haşlama ünitelerinden geçiriliyor. Hijyenik şartlarda kabuklarından ayıklanan salyangozlar, tekrar yıkama ve eleme ünitelerine alınıp, preslenip şoklandıktan sonra TIR'lara yüklenerek Uzakdoğu ülkelerine gönderiliyor.

4 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Türkiye'den Uzakdoğu ülkelerine yılda tahmini olarak 5 bin ton salyangoz ihracatı yapıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erol Saraçoğulları, Sinop'tan Çin ve Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine bir yıl içerisinde 4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Son yıllarda deniz salyangozu ihracatında ciddi bir artış olduğunu belirten Saraçoğulları, "Türkiye'nin ihraç ettiği en önemli su ürünlerinden biri de deniz salyangozudur. İlimizde salyangoz ihracatı yapan iki tane firmamız var. Son yıllarda deniz salyangozu özellikle ekonomik balık stoklarının azalması sonucu küçük balıkçılar için alternatif bir gelir kaynağı haline geldi. Balıkçılarımız deniz sıcaklığının durumuna göre sonbahar ve ilkbaharda iki dönem olarak yoğun şekilde avcılık gerçekleştiriyorlar" dedi. Uzakdoğu ülkelerine deniz salyangozu ihracının sürdüğünü belirten Saraçoğulları, bu kapsamda İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerekli denetim ve kontrollerin de yapıldığını kaydetti.

Editör: TE Bilişim