ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 12 Haziran seçimleri öncesi İzmir'e 35 projenin sözünü verdiklerini, 9 ay geçmesine karşın 11 projeyi başlattıklarını söyledi. Söz konusu projeler arasında ilk olarak İstanbul-İzmir Otoyol projesini başlattıklarını belirten Yıldırım, çalışmaların iki kanattan hızla devam ettiğini anlattı. İzmir- İstanbul otoyolu ve Körfez Geçişi ile seyahat süresinin 7 saatten 3 saate ineceğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-Manisa-Balıkesir-Bursa-Yalova-Gebze güzergahındaki tüm seyahat sürelerinin yarıya ineceğini vurguladı.

İzmir'i Antalya'ya, Çanakkale'ye, Edirne'ye ve Ankara'ya bağlayacak otoyol projelerinin sırada olduğunu söyleyen Yıldırım “İzmir' i Ankara'ya otoyolla bağlamadan önce hızlı trenle bağlıyoruz. İzmir-Ankara Hızlı Tren Hattı ihalesine çıktık, inşaata başlıyoruz. Seyahat süresi proje tamamlandığında: İzmir-Ankara arası 3.5 saate inecek. İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'ndaki dev yatırım, İzmir ile Ankara'yı yakınlaştıracak” dedi.  Bakan Yıldırım, Egeray ile Selçuk ve Bergama'nın İzmir Merkez bağlantı yolundaki trafik karmaşasına son vereceğini söyledi.

"Yeter ki İzmir istesin, biz yaparız"

Bakan Yıldırım, daha yolun başında olduklarını, buna karşın yapılan yatırımların meyvesini almaya başladıklarını ifade etti. Yıldırım, İzmir'in, 200 metropol şehrin yer aldığı dünyanın en hızlı büyüyen metropol ekonomileri listesinde Şangay, Riyad ve Cidde'den sonra 4. sırada yerini aldığını anımsattı. İzmir'in kentsel dönüşümün büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım”İzmir'in ketsel dönüşümünün yapılabilmesi için seçim öncesi söz verdik.

Mevzuatı TBMM gündemine getiriyoruz. İzmir'de oturmak yok. Zaman, çalışma zamanı” dedi. Hizmette sağ sol ve hesabı olmayacağını kaydeden Bakan Yıldırım şunları söyledi. “Büyükşehir Belediyesi de biz de üzerimize düşeni yapacağız. Türkiye'nin incisi, ülkenin batıya açılan kapısı çok özlem çekti. Onun için, duble yolları tamamlıyoruz.

Türkiye'nin en büyük limanını İzmir'e yapıyoruz, İstanbul-İzmir otoyolu gibi dev bir projenin yapımını başlatıyoruz. Onun için, Sabuncubeli Tüneli ile, Konak Tüneli ile İzmirin belini büken ulaşım sorunundan trafik sorunundan bir an önce kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Onun için, Adnan Menderes'i bir kasaba havaalanı olmaktan çıkarıp bir metropol havaalanı, bir dünya havaalanı haline getirdik. Onun için, bilişimde İzmir sadece ülkemizin değil Avrupa'nın sayılı şehirlerinden biri haline getiriyoruz. Onun için, 35 proje diyoruz. İzmir isterse plaka 35 kalır, projemiz 35'te kalmaz. Yeni projeler yapmak,hayata geçirmek bizim işimiz. Yeter ki, İzmir istesin.”

İzmir lojistik üs olacak

Bakan Yıldırım, İzmir'i lojistik üs haline getirecek çalışmalara da hızla başladıklarını söyleyerek, “Türkiye'nin en büyük lojistik üssü olacak Kemalpaşa Lojistik Merkezi'nin de ihalesine çıktık. Yakında proje başlayacağız. 3 milyon metrekare alana kurulu olacak bu merkezde 14 bin 211 konteynır depolanabilecek. Ayrıca Kuzey Ege Limanı'na Torbalı-Kemalpaşa demiryolu bağlantısı ile tüm Ege Bölgesi'nin yüklerinin toplama merkezi Kemalpaşa Lojistik Merkezi olacak” dedi. Bakan Yıldırım, ayrıca 10 milyar TL'lik ciroya ulaşan e-ticaret için İzmir'i e-ticaretin kalbi yapmak amacıyla çalışıldığını, yakında E-PTT Sanal Alışveriş Merkezi'nin açılacağını söyledi. İzmir'de Dijital Arşiv Kent kuracaklarını belirten Yıldırım “Dijital arşiv kent sözünü verdik ve başlattık. Dijital arşiv kent büyük bir proje. Devletin, şirketin kağıda ihtiyacı kalmayacak. Milyarlarca sayfa elektronik ortama aktarılacak” diye konuştu.

Limanların sayısı 6'dan 24'e çıkacak

Türkiye'nin en büyük limanı Kuzey Ege Limanı'nın temelini attıklarını belirten Bakan Binali Yıldırım “Dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alacak liman; demiryolu ve otoyol bağlantıları ile İzmir'in, Ege Bölgesi'nin ve Türkiye'nin küresel pazarlara açılan önemli bir kapısı olacak” dedi. Bu proje ile Türkiye'nin konteyner elleçleme kapasitesinin mevcudun üç katına çıkacağını kaydeden Yıldırım “İzmir'de 6 olan yat limanı sayısını 24'e çıkaracak, İzmir'i kurvaziyerler şehrine de çevirecek liman projesi 2 ay içinde ihaleye çıkacak” dedi.

BAŞLATILAN PROJELER

- İZMİR - İSTANBUL OTOYOLU: 29 Ekim 2010 Tarihinde Temeli Atıldı. İstanbul ve İzmir tarafından çalışmalar sürüyor.

- SABUNCUBELİ TÜNELİ:  10 Eylül 2011 Tarihinde Temeli Atıldı.

- KONAK TÜNELİ: 23 Eylül 2011 tarihinde temeli atıldı.

- İZMİR - ANKARA YÜKSEK HIZLI TREN HATTI: 28 Aralık 2011 tarihinde ihalesi yapıldı. Yer teslimi Yapılarak inşaatına başlanacak.

- EGERAY CUMOVASI -TORBALI HATTI: 7 Eylül 2011'de Cumovası -Torbalı Hattı Temeli Atıldı.

- KUZEY EGE LİMANI: 16 Mayıs 2011'de temeli atıldı.

- KEMALPAŞA LOJİSTİK MERKEZİ: 21 Mart 2012 tarihinde ihalesi yapıldı. Sözleşmenin imzalanması sonrasında yer teslimi yapılarak inşaatına başlanacak.

 - ADNAN MENDERES HAVALİMANI İÇ HATLAR TERMİNALİ: 11 Aralık 2011'de Devri yapıldı. Yeni İç Hatlar Terminali Yapımı Başladı.

 - E-TİCARET ÜSSÜ: PTT AVM'nin kurulum çalışmaları tamamlanmak üzere olup yakında açılışı yapılacak.

- ÇAĞRI MERKEZLERİ: Özel bir şirkete ait çağrı merkezi açıldı. İki çağrı merkezinin açılış çalışmaları da tamamlanmak üzere.

- YAT LİMANLARI PROJESİ: Karşıyaka, Bayraklı, İnciraltı, Urla-Çeşme ve Şakran Yat Limanlarının proje ihalesinde ön yeterlilik dosyaları alındı. Proje çalışmaları sürüyor.

 - KURVAZİYER LİMANI: 2 ay içerisinde Proje İhalesine çıkılacak

Editör: TE Bilişim