Bafra’ya bağlı Koşu köyünde balıkçılıkla geçimini sağlayan balıkçılar ırmağın mille kapanması nedeniyle teknelerini denize çıkaramıyor. Altınkaya Baraj Gölü’nden su salınmadığı zaman denizden gelen milin ırmak ağzını doldurması nedeniyle teknelerini denize çıkaramadıklarını ifade eden balıkçılar, iki aydır balığa çıkamadıklarını, bu nedenle de mağdur olduklarını, yetkililerden yardım beklediklerini kaydettiler.

Koşu köyünde balıkçılık yapan tekne sahibi Fethi Baki, “Yıllardan beri bu sorunlarla uğraşıyoruz. Irmakta su olduğu zaman rahatça denize çıkıyoruz, ırmağın belirli zamanlarında suyu azaldığı ve barajdan su salınmadığı zaman burada mahsur kalıyoruz. Denize çıkamıyoruz, ırmağın ağzı komple kapanıyor. Hepimizin bankaya borcu var, geçindirdiğimiz ailelerimiz var, çalıştırdığımız elemanlarımız var. Elamanlara bile para veremiyoruz. Onlar mağdur oluyor, herkes mağdur durumda. Biz bunu yıllar önce de dile getirdik fakat bir çözüme kavuşmadı” dedi.

Kredi çektiklerini, bankalara borçları olduğunu dile getiren Baki, “2013 yılı geldiği zaman bu krediyi ödeyip tekrar teknelerimizin bakımını yapacağız, çalışanlarımıza ekmek vereceğiz. Bu nedenle çok mağduruz. Aşağı yukarı 1-2 aydır denize gidemiyoruz. Buradan birkaç arkadaş çıktı gitti, başka limanlarda barınıyor şu an. 3-5 teknemiz de oralarda, onlar da orada teknelerinde yatıp kalkıyorlar. Ailelerinden uzaktalar. Niye? Burada ırmağa girip çıkamadıkları için” diye konuştu.

Balıkçı Fethi Yaşar, Kızılırmak’a girip çıkamadıklarını, mağdur durumda olduklarını vurguladı. Balıkçı teknesinde çalıştığını söyleyen Cemal Akyüz ise, “Balık tutamadığımız zaman aylığımı alamıyorum. Burada çok mağdur durumdayız. Büyüklerimiz buna bir çare bulsunlar. İki aydır bir insan çoluğunu çocuğunu göremeyip evine bir harçlık göndermediği zaman bizim ne yapmamız gerekiyor. Arkadaşımın kayığının 40-50 bin lira borcu var. Yılbaşı geldi, vatandaş bunu ödeyemese ne yapacak? Çok mağdur durumdayız” şeklinde konuştu.

1958 yılından beri burada balıkçılık yaptığını anlatan Lütfü Genç, boğazın kapanmasıyla mahsur kaldıklarını, buradaki balıkçılıktan yaklaşık bin kişinin ekmek yediğini belirtti. Balıkçılar, bölgeye barınak yapılmasını istedi.

Editör: TE Bilişim