2014 yılında inşaatı son erecek olan DDG-1000 destroyeri şu ana dek inşa edilmiş en pahalı savaş gemisi olarak adlandırılıyor.

Son teknolojik ekipmanla donatılacak olan gemi hedeflerini elektromanyetik raylı topla vuracak. Gemi radara yakalanmayan özelliği sayesinde kıyılara gizlice yaklaşabilecek. DDG-1000 özel gemi gövdesi sayesinde arkasında neredeyse hiçbir iz bırakmıyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından tarihin en ileri teknolojiye sahip destroyeri olarak adlandırılan geminin Pasifik'te, Körfez bölgesinde ve Çin denizinde rahatlıkla kullanılabileceği belirtiliyor.

Donanma Operasyonları Komutanı Amiral Jonathan Greenert "Gizlenebilir olması, yüksek kapasiteli sonar sistemi, vuruş kapasitesi ve az mürettebatla çalışabilmesi sayesinde bu gemi bizim geleceğimizi simgeliyor" diyor.

Pasifike 2020 yılına kadar donanmanın yüzde 60'ını göndereceklerini açıklayan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta yüksek teknolojili gemilerin işaretini geçtiğimiz haftalarda vermişti.

DDG-1000'in normal bir destroyerin iki katı bir fiyata mal olduğu vurgulanırken, uzmanlar gemi nedeniyle ABD Donanması'nın özellikle Çin'e karşı hareket kabiliyetinin azalmasından endişe ediyorlar. Çin uzmanı Dean Cheng, "Donanmanın 300 gemiye ihtiyacı var. Bu ihtiyaçla DDG-1000'lerin sayısı dengelenmeli. Çok pahalı gemiler alınarak tasarruf önlemlerinin alındığı Pentagon'da 300 gemilik filo tehlikeye girebilir" diyor.

Editör: TE Bilişim